Πα. Απρ 19th, 2024

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με τη Γαλλία σε κατάσταση σοκ μετά το φόνο 49χρονης αστυνομικού σε επίθεση με μαχαίρι, με δράστη Τυνήσιο που φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ», ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαμηνύει πως η χώρα «δεν θα υποχωρήσει» στη μάχη που έχει δεσμευτεί να αναλάβει εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η 49χρονη διοικητική υπάλληλος της αστυνομίας έπεσε νεκρή έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου εργαζόταν στο προάστιο Ραμπουγιέ του Παρισού. Ο δράστης κατά πληροφορίες φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» καθώς την μαχαίρωνε στο λαιμό.

AP Photo/Michel Euler

«Ήταν αστυνομικός. Η Στεφανί σκοτώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της, στο Ραμπουγιέ, στην ήδη αιματοβαμμένη γη του Ιβελίν» αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το σχόλιο του Γάλλου προέδρου παραπέμπει στη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί το 2020, καθώς και δύο αστυνομικών τον Ιούνιο του 2016, στο ίδιο διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού.

Μετά τον φόνο της αστυνομικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ζήτησε να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα γύρω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ενώ τη σχετική έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική.

AP Photo/Michel Euler

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγή της αστυνομίας, ο δράστης -ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά των αστυνομικών– φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, Ζαν-Φρανσουά Ρισάρ, που έσπευσε επί τόπου, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ανέλαβε την έρευνα κυρίως λόγω του τρόπου που έδρασε ο Τυνήσιος δράστης, του γεγονότος ότι το θύμα ήταν αστυνομικός, «αλλά και επίσης λόγω των όσων είπε ο δράστης κατά τη διάπραξη» του φόνου.

AP Photo/Michel Euler

Σύμφωνα με πηγή της εισαγγελίας, ο Τυνήσιος είχε κάνει μία «αναγνωριστική» έρευνα της περιοχής προτού να επιτεθεί στην αστυνομικό.

«Η Γαλλία έχασε μια από τις καθημερινές ηρωίδες της, σε μια βαρβαρική πράξη αστείρευτης δειλίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ.

Ο δράστης μαχαίρωσε την αστυνομικό στο λαιμό, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Τυνήσιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Μια τρίτη πηγή είπε ότι ο άνδρας ήταν νόμιμος μετανάστης στη Γαλλία και δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες ασφαλείας.

AP Photo/Michel Euler

Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε έξι μήνες αφότου ένας έφηβος τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε έναν καθηγητή στο Κονφλάν, στα προάστια του Παρισιού, επειδή φέρεται να έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: cnn.gr