Πε. Απρ 18th, 2024

Με αυξημένα τεστ ανοίγουν τα σχολεία κανονικά τη Δευτέρα 10/1

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με αυξημένα τεστ για κορονοϊό, ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δωρεάν self test τρεις φορές την πρώτη εβδομάδα και δύο φορές την δεύτερη εβδομάδα. Αυτό θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Όπως είπε η κα Κεραμέως, «το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας».

Τα 3 self tests για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.

Εάν διαπιστωθεί κρούσμα μέσα σε τάξη, ο νοσήσας ή η νοσήσασα θα μπορεί να επιστρέψει μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test, ενώ όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται καθημερινά σε δωρεάν τεστ για 5 ημέρες (3 self tests και 2 rapid) και οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν 3 self tests.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν 5 τεστ σε 5 ημέρες (4 rapid και ένα self test), ενώ οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 δωρεάν self tests την εβδομάδα.

«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν»σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση» σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν».

«Αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας».

Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50 +1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19.