Πε. Απρ 25th, 2024

Με κανόνες το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Οικονομική στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων τον Απρίλιο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για την επανεκκίνηση της αγοράς ετοιμάζονται έμποροι και επιχειρηματίες εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπου το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση. Ο εμπορικός κόσμος σε αυτές τις περιοχές αντιδρά έντονα.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση για τις τρεις περιφερειακές ενότητες ήταν επιβεβλημένη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες 13 μηνών. Ταυτόχρονα όμως εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα στηρίξει όσους πλήττονται.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης και του εξήγησε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο.

Η αναγκαιότητα της απόφασης αλλά και ότι κυβέρνηση και επαγγελματίες είναι σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια, εξηγήθηκαν και σε επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Έκτακτη ενίσχυση ή άνοιγμα υπό όρους

Έτοιμη να στηρίξει περισσότερο όλες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές είναι η κυβέρνηση και αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε 24 ώρες.

Νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση για υπευθυνότητα προς καταστηματάρχες και αυτοδιοικητικούς σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, καλώντας τους να συμβάλουν με την στάση τους στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συναντήθηκε στην Πάτρα με το δήμαρχο και εκπροσώπους του επιμελητηρίου.

«Θα μεταφέρω στον πρωθυπουργό όσα συζητήσαμε, μετά θα δούμε τις επιλογές, Πρώτον, η οικονομική στήριξη με μια έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που θα παραμείνουν κλειστές. Αυτή είναι η μία επιλογή, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν ανοίξουν. Η δεύτερη επιλογή είναι, εφόσον προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί αυτό να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Καταστηματάρχες της Πάτρας διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά την άφιξη του κ Πέτσα.

Δηλώνουν ότι θα πάνε τη Δευτέρα στα καταστήματα τους χωρίς ωστόσο να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Τρεις περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό ζήτησαν να δοθεί στις επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ καθώς η βιωσιμότητά τους διαγράφεται δυσοίωνη.

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στις τρεις περιοχές που οδήγησε στην εισήγηση των ειδικών να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές, θα επανεξετασθεί σε σύσκεψη της επιτροπής μέσα στην εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους λιανεμπόρους για τα δικά της εγκληματικά λάθη», τονίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Α. Τσίπρας.

«Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει όχι μόνο πως ηγείται μίας κυβέρνησης αχρήστων, αλλά και ότι έχει μετατρέψει τους επιστήμονες σε ασπίδα, για να τους χρεώνει όλες τις ασυναρτησίες, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του που στοιχίζουν στη χώρα», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας αντί να προτείνει, βρίζει. Αντί να ασκεί θεσμική κριτική, ακολουθεί ρητορική καφενειακού επιπέδου. Ως προς τους χαρακτηρισμούς, τους επιστρέφουμε ακέραιους. Η χώρα ατύχησε σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, να έχει αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση. Κρίμα” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

“Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τον Απρίλιο, μηδενική υποχρέωση καταβολής ενοικίου”, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων. Ταυτόχρονα απαιτούμε την ενίσχυση με 1000€ για κάθε μικρό επαγγελματία που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας», τονίζει το ΚΚΕ.

Ο ελληνικός λαός είναι καζάνι που βράζει από το καθολικό κλείσιμο, τις παλινωδίες με το άνοιγμα της αγοράς, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Χρηστικές πληροφορίες για όσους πάνε από Δευτέρα για ψώνια

Όσοι πάνω από αύριο για ψώνια, θα πρέπει, πριν ξεκινήσουν, να έχουν κλεισμένο ραντεβού για click away ή click inside και βεβαίωση του ραντεβού από το κατάστημα στο mail τους ή με sms για τυχόν έλεγχο.

Ο πολίτης στέλνει μόνο το ονοματεπώνυμό του, μία φορά ημερησίως στο 13032, λαμβάνει το απαντητικό μήνυμα “μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα” και μπορεί να ψωνίσει εντός νομού με χρονικό περιορισμό 3 ωρών.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.