Πε. Μαρ 28th, 2024

Με τον Πομπέο συναντήθηκε ο Κωνσταντίνος Βλάσης στην Ουάσιγκτον

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο Ετήσιο Πρωινό Εθνικής Προσευχής (National Prayer Breakfast) στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βλάσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντάς του την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη πίεση που θα διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ευχαρίστησα τον κ. Πομπέο για τη στήριξή του στην Ελλάδα και για το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό. Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ. Τόνισα τη θέση μας υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου που παίζει, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει πίεση για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Επιπλέον τόνισα ότι πρέπει να στηριχθούν και τα άλλα Πατριαρχεία της Ανατολικής Μεσογείου γιατί, αν δεν τα αγκαλιάσουμε, θα χάσουμε και αυτούς τους τελευταίους θύλακες του Χριστιανισμού σε αυτές τις περιοχές» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 Αναβάθμιση Προξενικών Υπηρεσιών

Χαρακτηρίζοντας την ομογένεια ως «ανεκμετάλλευτο πλούτο» τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας, ο κ. Βλάσης εξήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα απλουστεύσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα προξενεία. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη κίνηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ομογενών απέναντι στο ελληνικό κράτος.

«Ένα σημαντικό βήμα αφορά τις διαδικασίες στα προξενικά γραφεία, όπου δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας το κράτος δεν είναι πολύ φιλικό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταλήξει σε μια πλατφόρμα, η οποία θα δίνει λύσεις ειδικά στα ληξιαρχικά προβλήματα, που αποτελούν τον κύριο όγκο των αιτημάτων που διεκπεραιώνουν τα προξενεία. Ήδη αυτό πρόκειται να νομοθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και να λειτουργήσει πιλοτικά πριν επεκταθεί η χρήση του. Γιατί νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα του εξωτερικού και να δείξουμε ότι δημιουργούμε ένα κράτος φιλικό απέναντί του».

Ψήφος ομογενών

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια διευκόλυνση, η οποία όμως δεν είναι στον βαθμό που θα θέλαμε. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει καθολική ψήφος για όλους όσοι έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα χωρίς κανένα περιορισμό. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε, γιατί το νομοσχέδιο χρειαζόταν 200 ψήφους στη Βουλή και αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ορισμένους περιορισμούς που έθεσαν άλλα κόμματα προκειμένου να ψηφιστεί. Για εμάς δεν ήταν επιλογή το να μη συμβιβαστούμε και να μην κάνουμε το πρώτο βήμα επιμένοντας στην αρχική μας θέση. Δυστυχώς, δεν ήταν όπως θα το θέλαμε, αλλά πιστεύουμε ότι, αν αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια, σε ένα δεύτερο χρόνο -και εφόσον οι συνθήκες στο Κοινοβούλιο είναι διαφορετικές- θα μπορούσαμε να δώσουμε και την καθολική ψήφο σε αυτούς που έτσι και αλλιώς έχουν ήδη το δικαίωμα. Είναι παράλογο κάποιος να μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να πάει να ψηφίσει στην Ελλάδα, αλλά να μην μπορεί να ψηφίσει εδώ (ΗΠΑ)» σχολίασε ο κ.Βλάσης.