Πε. Απρ 25th, 2024

Με τρεις πυλώνες η στρατηγική ανάπτυξης της Motor Oil εν μέσω της πανδημίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το στίγμα της για την πορεία της αγοράς και του ίδιου του ομίλου εν μέσω της πανδημίας έδωσε η διοίκηση της Motor Oil Hellas.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι συνεχίστηκε το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον και τα αρνητικά περιθώρια στην αγορά, ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της εταιρείας επέστρεψε σε θετικό πρόσημο ενώ τα μεγέθη συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Σε ότι έχει να κάνει με τις ΑΠΕ, η διοίκηση τόνισε ότι στόχος είναι ο όμιλος να φτάσει τα 300MW έργων σε λειτουργία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση και χρονοδιάγραμμα, κάτι που πιθανόν να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, η διοίκηση επανέλαβε το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

H στρατηγική ανάπτυξης της ΜΟΗ, όπως ανέφερε ο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Π. Τζαννετάκης, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά το διυλιστήριο («το πετράδι στο στέμμα» της εταιρείας, όπως είπε χαρακτηριστικά) και την διαρκή βελτίωση και προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων με επενδύσεις για την παραγωγή καλύτερων και πιο κερδοφόρων προϊόντων. 

Ο δεύτερος αφορά στην επέκταση του αποτυπώματος στη λιανική εμπορία καυσίμων, τόσο με την αύξηση του δικτύου ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, όσο και με την ενίσχυση των πωλήσεων και άλλων ειδών προϊόντων. Μια στρατηγική επιλογή που δικαιώνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του κλάδου.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα energypress.gr, όσον αφορά το δίκτυο, αποτελεί εφικτό στόχο η αύξηση των πρατηρίων Shell έως τα 375-400 και σε βραδύτερο ρυθμό των πρατηρίων Avin, τα οποία αριθμούν αυτή τη στιγμή τα 152.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενέργεια και περιλαμβάνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι στόχος είναι ο Όμιλος να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 300 MW ΑΠΕ.

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για το έργο «Διώρυγα Gas»

Σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τζανετάκης τόνισε πως βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με τον ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση δυναμικότητας στο ΕΣΜΦΑ για τo «Διώρυγα Gas», το FSRU στους Αγ. Θεοδώρους. Ως συνέπεια, η εταιρεία θα προχωρήσει στη μελέτη σκοπιμότητας για το έργο.