Τρ. Απρ 16th, 2024

Μισθώσεις κατοικιών: Σταθεροποίηση στα ενοίκια ζητούν οι ενοικιαστές – Που αποδίδουν τις αυξήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για συνεχείς αυξήσεις στις μισθώσεις κατοικιών, διαμαρτύρονται οι ενοικιαστές και όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου τους, Άγγελος Σκιαδάς, μιλώντας στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ”, “το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης στα ενοίκια”

 


Όπως υποστηρίζει, “τα ενοίκια είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού”. “Δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Είναι μία περίοδος δύο ετών, που συνεχώς ανεβαίνουν τα ενοίκια” σημειώνει.

Όπως εκτίμησε, “στην αύξηση των ενοικίων συμβάλει και η επιστροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πολλές κατοικίες αποσύρονται από την αγορά για να προστεθούν σε πλατφόρμες Airbnb και άλλες”.

Όπως όμως ανέφερε “δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα” και εκτίμησε ότι η αύξηση οφείλεται στην ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι ιδιοκτήτες, που θεωρούν ότι όλη την προηγούμενη περίοδο της κρίσης μίσθωναν το ακίνητό τους σε πολύ χαμηλή τιμή”

Όπως σημείωσε, “το ενοίκιο είναι μια ανελαστική δαπάνη. Δεν μπορεί να περιοριστεί, όπως π.χ τα καύσιμα. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να μην έχουν ανεβεί τα ενοίκια τόσο πολύ όσο άλλα αγαθά, όμως η άνοδος έχει ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Σε πολλές περιοχές τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με δύο-τρία χρόνια πριν”.

Όπως σημείωσε “Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι η πλειοψηφία των μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι έληξε κάποιο μισθωτήριο, δεν ανανεώθηκε και από κει και πέρα ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να βγάλει τον ενοικιαστή σε ένα έως δύο μήνες”

Πηγή: ΕΡΤ