Τε. Απρ 24th, 2024

Μοναδικά βίντεο από το Λουτράκι της δεκαετίας του 1960

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μοναδικά βίντεο από το Λουτράκι της δεκαετίας του 1960

Λουτράκι 1961 – Η παραλία και τα ιαματικά λουτρά

Βρισκόμαστε στο Λουτράκι, πόλη του νομού Κορινθίας.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνο ενός δρόμου, στο βάθος ένα κτήριο με μπλε τέντες και με κάποιους ορόφους να είναι υπό κατασκευή καθώς και την ελληνική σημαία να ανεμίζει. Μ’ ένα πανοραμικό βλέπουμε αρχικά μέρος του κτηρίου των δημοτικών ιαματικών λουτρών και στην συνέχεια φοίνικες καταμεσής του δρόμου, το μικρό λιμανάκι στο οποίο υπάρχουν κάποιες μικρές βαρκούλες αραγμένες αλλά και την παραλιακή κτιριακή δομή της πόλης. Στη συνέχεια βλέπουμε έναν άντρα και μια γυναίκα να περπατάνε έξω απ’ το κτήριο των ιαματικών λουτρών όπως μας ενημερώνει και η ταμπέλα στο τοίχο του κτηρίου που γράφει «ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ». Το φιλμ κλείνει με δύο γυναίκες να κολυμπάνε στη θάλασσα και στη συνέχεια να περπατάνε στην τσιμεντένια εξέδρα προς το μέρος της κάμερας χαμογελαστές.

Λουτράκι 1966

Η ταινία ανοίγει με πλάνο της κεραμοσκεπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Λουτράκι, στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί στην Περαχώρα, με θέα στον Κορινθιακό κόλπο και, μακρύτερα, στην κορυφογραμμή της ορεινής Κορινθίας. Ένα λεωφορείο της εποχής, δύο άντρες περπατούν στον δρόμο, που μεταγενέστερα έγινε ο περιφερειακός της πόλης. Ο κινηματογραφιστής και η παρέα του κάνουν περίπατο συζητώντας, οι γυναίκες περιεργάζονται και κόβουν κλαδάκια από ποώδη βότανα. Η κάμερα μας δίνει ένα πανοραμικό πλάνο της αστικής δόμησης στην ακτογραμή της πόλης και ένα κατσικάκι σ’ ένα μικρό ύψωμα. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στο λιμάνι του Λουτρακίου όπου πλάι στις δεμένες βάρκες κόσμος κάνει βόλτα, η συντροφιά του κινηματογραφιστή παίρνει το καφεδάκι της σε παραλιακό καφενείο, στη συνέχεια προχωρούν και επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο.

Λουτράκι 1968, τα ιαματικά λουτρά

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από τις Δημοτικές Ιαματικές πηγές Λουτρακίου. Το κυκλικό κτίριο με τη λιτή γραμμή του σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Πικιώνη τα έργα του οποίου βρίσκονται όλα σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Παρακολουθούμε τη συντροφιά του κινηματογραφιστή καθώς βαδίζει στην ελαφρώς κεκλιμένη στοά όπου βρίσκονται οι λουτήρες λίγο πριν την είσοδο τους στο εσωτερικό του κτιρίου όπου αγκαλιάζει την πηγή. Στο επάνω μέρος διακρίνουμε τους ξεφτισμένους σοβάδες και τίποτα δεν σε προδιαθέτει για τον πλούσιο διάκοσμο στο εσωτερικό του. Διακρίνουμε μια κυκλική μαρμάρινη διακοσμητική πισίνα με βότσαλα, πλαισιωμένη από κίονες που περιβάλουν τον βράχο απ΄όπου αναβλύζει το νερό και στο πλάι μια πινακίδα μας ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά του ιαματικού νερού και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως το χώρο υπάρχουν ψηφιδωτές παραστάσεις φιλοτεχνημένες από τον Στέφανο Ξενόπουλο και τους μαθητές του. Στην πορεία του φιλμ παρακολουθούμε μακρινά πλάνα από την κτιριακή δομή του Λουτρακίου κατά μήκος της ακτής και το φιλμ κλείνει με πολίτες να σπρώχνουν ένα αμάξι στο δρόμο για να πάρει μπροστά.

Βίντεο: Aylon Film Archives