Πα. Μαρ 29th, 2024

Μόρια: Εικόνες χάους και ΜΑΤ στη Λέσβο – Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η καταστροφή που υπέστη ο καταυλισμός στη Μόρια, εντός και εκτός του ΚΥΤ, έχει οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους της Λέσβου, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο νησί. Στη Λέσβο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο.

Χάος και καταστροφή αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας στη Μόρια, όπου στάχτες έγινε ο καταυλισμός εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι και η καταστροφή εκτός της δομής.

Πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η μετάβαση στο νησί κυβερνητικού κλιμακίου με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια, με εντολή του @PrimeministerGR μεταβαίνει στη Μυτιλήνη κυβερνητικό κλιμάκιο. Μετά από επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18.00 το απόγευμα, στη Μυτιλήνη. pic.twitter.com/NjnNkSmNcu— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) September 9, 2020

​Μετά την ενημέρωση και την αυτοψία θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις στις 18:00. Ενημέρωση θα γίνει και το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο πλάι του δρόμου έπειτα από φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/ELIAS MARCOUΠρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στο πλάι του δρόμου έπειτα από φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Φωτιά στη Μόρια

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : STONISI.GR Φωτιά στη Μόρια

Στο μεταξύ, ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Στις 07:00 αναχώρησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. 

ΜΑΤ από την Αθήνα

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο, όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε αναφέρει ότι διερευνάται και ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό, καθώς η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ θα απομακρυνθούν από το νησί όσοι διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ η δομή εκκενώθηκε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.

Φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/ELIAS MARCOU Φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/ELIAS MARCOUΦωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Φωτιά στη Μόρια

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ELIAS MARCOU/SOOCΦωτιά στη Μόρια

Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/ELIAS MARCOUΦωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στην Μόρια, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Πηγή: sputniknews.gr