Πε. Μαρ 28th, 2024

Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται απασχόλησαν την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε το πρωί της Τρίτης (02.03.2021) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Aύριο, θα μάθουμε ποια θα είναι τα νέα μέτρα, καθώς το πρωί της Τετάρτης , θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Η έκτακτη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατά τη διάρκειά της εξετάστηκε επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ συζητήθηκαν και μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική που δέχεται τις τελευταίες μέρες ασφυκτικές πιέσεις. 

Στη σύσκεψη συζήτησαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. 

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Εκείνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, όπως υπογραμμίζει το newsit.gr και το οποίο προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πως το lockdown, έτσι τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται, θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου, μετά την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή. 

Ακόμη όμως και αυτή η ημερομηνία παραμένει ένα… αισιόδοξο σενάριο.

Τη λήξη του «κόκκινου συναγερμού» θα καθορίσουν δύο παράγοντες: ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων – ο οποίος θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 1000 ημερησίως – και κυρίως η αποσυμπίεση σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ… Όσο αυτοί οι δείκτες δεν κατεβαίνουν, το lockdown θα παρατείνεται.

Ο στόχος είναι να ανοίξουν μαζί αγορά και σχολεία.

Αν όμως η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει, τότε θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο, για δημοσιονομικούς λόγους…Ήδη πάντως ο αριθμός 13032 στον οποίο θα στέλνουμε SMS για την έξοδο μας στην αγορά είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Τα σχολεία θα ακολουθήσουν του ανοίγματος της οικονομίας και το σχολικό έτος θα παραταθεί για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας «η παράταση δεν θα υπερβεί τον ένα μήνα», ενώ «δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».