Πε. Απρ 25th, 2024

Νέα περάσματα στον Έβρο αναζητούν οι μετανάστες – Τους μεταφέρουν στα σύνορα με ψεύτικες υποσχέσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κατά μήκος του Έβρου έχουν αναπτυχθεί οι μετανάστες που κάνουν συνεχείς ανεπιτυχείς προσπάθειες από στενά περάσματα να διαβούν τα σύνορα αλλά αποκρούονται από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Μια τέτοια απόπειρα έγινε χθες τη νύχτα στο Τυχερό, όπου το πλάτος του ποταμού δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα.

Τη φράση του πρωθυπουργού ότι η Τουρκία είναι χώρα- διακινητής επιβεβαιώνουν οι ομολογίες δουλεμπόρων και οι μαρτυρίες μεταναστών ότι οι αρχές τους έπεισαν πως μπορούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και τα βρίσκουν κλειστά.

Η ισχυρή παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε καίριες θέσεις, μέσα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως του Έβρου στις Φέρες, έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής δεκάδες απόπειρες παράνομης εισόδου στην περιοχή. Χίλιοι και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες, σχηματίζοντας ομάδες 150 – 200 ατόμων προσπάθησαν το τελευταίο 24ωρο να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Στρατός και αστυνομία με λέμβους περιπολούν στο ποτάμι για εντοπίσουν τυχόν ίχνη προσφύγων και μεταναστών.
Τα μπλόκα της αστυνομίας σε περιοχές πλησίον των συνόρων έβγαλαν λαυράκι, καθώς εντόπισαν και συνέλαβαν μικρό αριθμό παράνομων μεταναστών που κατάφεραν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Από τις 06.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης συνελήφθησαν 45 άτομα κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 5.183 άτομα.

Μετά το «σφράγισμα» των συνόρων στις Καστανιές, μεγάλος όγκος μεταναστών και προσφύγων κινήθηκε από το μεσημέρι τη Δευτέρας νότια, στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, στις Φέρες και το Τυχερό, όπου υπάρχουν ευκολότερα περάσματα προς την ελληνική πλευρά, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού.

Με αγωνία αλλά και αισιοδοξία από την παρουσία ισχυρών δυνάμεων αποτροπής, παρακολουθεί η τοπική κοινωνία του Έβρου τα τεκταινόμενα στην ακριτική περιοχή.

Κυνικές ομολογίες των διακινητών

Παρά τις σαφείς οδηγίες των ελληνικών αρχών, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σταλεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα με την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Εκατοντάδες κυρίως άντρες στέκονται στην όχθη του Έβρου ψάχνοντας να βρουν τρόπο για να περάσουν απέναντι. Οι περισσότεροι είναι από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και όχι από Συρία. Οι μαρτυρίες των διακινητών είναι αποκαλυπτικές: «Παλιότερα, τους παίρναμε για να τους περάσουμε απέναντι 200 με 300 δολάριο το άτομο, τώρα το κάνουμε με 15 δολάρια.

Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και τις σαφείς οδηγίες, οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν φτάσει στον Έβρο δεν κάνουν πίσω. Άλλωστε έχουν τις «ευλογίες» του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, όπως παραδέχονται αυτοί που τους δίνουν οδηγίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, κάποιοι απογοητεύονται βλέποντας ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής με άγνωστο προορισμό.

Κινητικότητα στην Τουρκική πλευρά των συνόρων

Στην Τουρκική πλευρά, περισσότεροι από 5.000 παραμένουν στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ, με την τουρκική στρατοχωροφυλακή να τους κατευθύνει προς τα νότια, σε άλλα περάσματα.

Το Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος» θα χρησιμοποιηθεί για τη διαμονή οικογενειών που έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, μετά την 1η Μαρτίου. Σε αυτό θα μείνουν οικογένειες προσφύγων, ασυνόδευτα παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι υπόλοιποι θα κρατηθούν σε αστυνομικά τμήματα και προ-αναχωρησιακά κέντρα.

Θύματα εκμετάλλευσης οι πρόσφυγες στα νησιά

Το πρωί ένταση σημειώθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έφτασαν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια, πιστεύοντας ότι υπάρχει πλοίο να τους μεταφέρει στον Πειραιά. Άρχισαν να κατεβαίνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεγάλες ομάδες αιτούντων άσυλο μετά την πληροφορία που ανακυκλώνεται μεταξύ τους ότι «πλοίο βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να τους μεταφέρει στην Αθήνα». Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού που είχαν αποκλείσει το λιμάνι προκειμένου να επιτραπεί η φόρτωση των επιβατών και οχημάτων που πρόκειται να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Στο σημείο για να συντονίσει και ο λιμενάρχης Μυτιλήνης Κωνσταντίνος Φλούρης.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι αιτούντες άσυλο είχαν στα χέρια τους και εισιτήρια με σημερινή ημερομηνία για να φύγουν στην Αθήνα. Μία οικογένεια Αφγανών ενημέρωσε ότι από το ΚΥΤ Μόριας ομοεθνείς τους έκαναν την ίδια διαδικασία λέγοντάς τους μάλιστα ότι άλλοι πρόσφυγες που κατέβηκαν χτες στο λιμάνι βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

Στα πρακτορεία που απευθύνονται οι πρόσφυγες, δεν ελέγχονται τα χαρτιά τους (δεν είναι υποχρεωμένο το πρακτορείο) και εκδίδονται εισιτήρια για το πλοίο της γραμμής. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο για να δημιουργήσουν αυτή την αναστάτωση, ενώ άλλη μια φορά επιχειρείται εκμετάλλευση των προσφύγων. Το προσωπικό του λιμενικού γύρω από το λιμάνι προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση σε όσους ξέρουν λίγα Αγγλικά. Ωστόσο, οι πρόσφυγες με τα υπάρχοντά τους παραμένουν στους δρόμους που οδηγούν στο λιμάνι, το οποίο έχει μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό.

Στη Σάμο, στο λιμάνι Μαλαγαρίου παραμένουν οι 92 μετανάστες που συνελήφθησαν στην παραλία «Ποτάμι Καρλοβάσου και στο Αγαθονήσι. Οι συγκεκριμένοι, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο ΚΥΤ Σάμου καθώς έχουν ανασταλεί οι αιτήσεις ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Οι μετανάστες σιτίζονται  στο λιμάνι όπου και πέρασαν την νύχτα  αλλά τις επόμενες ώρες θα μεταφερθούν ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας σε χώρο πλησίον του Λιμεναρχείου.

Ξημερώματα Τρίτης, μια βάρκα με 40 μετανάστες έφτασε στην Κω.

Εξετάζονται ύποπτα περιστατικά

Στο Πεντάγωνο, εξετάζονται ύποπτες κινήσεις αλλοδαπών σε Έβρο και νησιά, ενώ ενισχύονται τα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που μιλούσαν τουρκικά, παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες, την κινητοποίηση στρατιωτικών τμημάτων τόσο σε νησιά όσο και τον Έβρο.

Αλλοδαποί, βιντεοσκοπούσαν επί της Εγνατίας οδού, τις κινήσεις στρατιωτικών τμημάτων που μετέβαιναν στον βόρειο Έβρο να ενισχύσουν τα μέτρα φρούρησης.

Σε νησί του Αιγαίου, την ώρα που έφευγαν με πλωτά μέσα δυνάμεις του στρατού για να ενισχύσουν μικρότερες φρουρές και πάλι εντοπίστηκαν άτομα να παρακολουθούν τις κινήσεις και μάλιστα μιλούσαν τουρκικά.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στο Επιτελείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι θα ενισχυθούν σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις στα σύνορα, όπως επίσης θα συνεχιστούν και οι ασκήσεις σε Έβρο και νησιά με βολές ελαφρών και βαρέων φορητών όπλων. Από αύριο στον Έβρο μεταβαίνει για να συντονίσει περισσότερες ενέργειες ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Τις βολές με τον φορητό οπλισμό είδε από κοντά ο υφυπουργός άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο Φαρμακονήσι, ενώ η παρουσία του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στη συνέχεια στο Καστελόριζο ήταν αυτή που ενόχλησε την Τουρκία καθώς προχώρησε σε δυο υπερπτήσεις στην Ρω σε ύψος 10.000 ποδών.

Οι περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα είναι συνεχείς και όλα τα σκάφη έχουν ρητές οδηγίες να μην αφήσουν καμία βάρκα να περάσει. Δεκαπέντε σκάφη επιχειρούν στο βόρειο Αιγαίο, το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

Στην Σάμο, το Λιμενικό να έχει ενισχυθεί με 20 άτομα που έφτασαν για να συνδράμουν στο έργο της φύλαξης των συνόρων.

Συνεχίζεται η Τουρκική προπαγάνδα

Την τακτική της προπαγάνδας και της εργαλειοποίησης των μεταναστών συνεχίζει η Άγκυρα. Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε να ισχυριστεί ότι δύο πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί πισώπλατα από πυροβολισμούς και ότι οι ελληνικές δυνάμεις οπλίζουν τους χωρικούς. Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις και χυδαία παραπληροφόρηση, απαντά η Αθήνα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία χαρακτηρίζει αβάσιμες τις πληροφορίες που αναφέρονται σε προσφυγική κρίση  και ότι  μόνο 35.000  άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euractiv ο Βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι προσπάθησε να οργανώσει μια συνάντηση των τριών χωρών, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ν. Καπόγλης, Μ. Κωνσταντινίδης, Α. Φερεντίνου, Γ. Σιδέρης, Κ. Νικολάου, Μ. Μαγκλάρα, Χ. Γιαννοπούλου, Α. Σπυριδάκη, Χ. Ζαββουδάκης, Θ. Πυλιώτης