Τρ. Απρ 16th, 2024

Νέο τελεσίγραφο Ε.Ε. προς Τουρκία – Αποκλιμάκωση της έντασης ή κυρώσεις (videο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εκτός ελέγχου είναι πλέον ο Ερντογάν ο οποίος μέρα με τη μέρα συναγωνίζεται τον εαυτό του σε προκλήσεις και απειλές. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν, χρησιμοποιούν ως δόλωμα την ανίκανη Ελλάδα, η Γαλλία παράδειγμα ιμπεριαλισμού, είναι μερικά μόνο από τα όσα εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν έδωσε εντολή να βυθιστεί ένα ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο ή να καταρριφθεί ένα μαχητικό.
 Η στάση του Ερντογάν έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, εξ ου και η αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Προς  μερική άρση του  εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το 2021.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter,ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης τονίζει χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζω την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς. Μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον Μ. Πομπέο και οι δύο εκφράσαμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίσαμε επίσης τη σημασία της μείωσης των εντάσεων στην περιοχή, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Υπογράμμισα επίσης τις τουρκικές απειλές για το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων και τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό».

Στην πρώτη του αποστολή μετά την πανδημία, που μόλυνε μέλη του πληρώματός του, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Μήνυμα ότι επίκεινται κυρώσεις έστειλαν στην Άγκυρα οι Βρυξέλλες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη νέα τουρκική navtex, πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Νέα, δεύτερη προειδοποίηση-τελεσίγραφο προς την Τουρκία μέσα σε 24 ώρες απηύθυνε η ΕΕ, καλώντας την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ο εκπρόσωπος Πήτερ Στάνο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειασθεί να εφαρμοσθούν οι κατευθύνσεις κυρώσεων των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά τις εκκλήσεις και τις προτροπές συμμόρφωσης, η Άγκυρα δεν φαίνεται να παρακολουθεί τις υποδείξεις. Με την επέκταση της παράνομης NAVTEX μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου για έρευνες του Oruc Reis πιο κοντά στο Καστελόριζο συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά πάγια τακτική, η Αθήνα εξέδωσε ακυρωτική αντι-NAVTEX, ενώ το ΥΠΕΞ εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση.

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή… Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται… Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα, στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Οι παραλληρηματικές δηλώσεις της ηγεσίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Με νέες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος δυναμιτίζει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για διάλογο, λέγοντας: «Ως τουρκικό έθνος εμείς ούτε διεκδικούμε τα δικαιώματα άλλων, ούτε και παραχωρούμε τα δικαιώματά μας. Ποτέ δεν θα πούμε και «ευχαριστώ» για τις πειρατείες και τις ληστείες στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, στις ακτές της Αττάλειας».

Και ο Τούρκος ΥΠΕΞ παράλληλα με τις προσχηματικές εκκλήσεις για διάλογο συνεχίζει να εξαπολύει απειλές. Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα θα χάσει. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Ελλάδα: Μην λάβετε μέτρα εναντίον της Τουρκίας όταν κάποιος σας προκαλέσει κάποιος. Μην αγνοείτε τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο μεταξύ μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, αντίθετα μας προκαλεί. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Εάν συνεχίσουν, θα υποστούν ζημιά».

Σε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας η Πτδ διαπίστωσε την ουσιαστική διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας στα Ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

«Η προστασία των συνόρων είναι αδιαπραγμάτευτη. Το διαπίστωσα όταν πήγα στο Αγαθονήσι» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα συνεχίζει τις παραστάσεις στους διεθνείς θεσμούς. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είχε την Τρίτη 1/9 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

«Η Τουρκία πλέον έχει ένα δρόμο, είναι στη σέντρα, μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί σε κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η Κυβέρνηση, ενώπιον της αυξανόμενης Τουρκικής απειλής διασφαλίζει παράλληλα και την αποτελεσματική αμυντική της πολιτική. Η Ελλάδα εξετάζει την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε ένα μενού επιλογών σε ότι αφορά την αναβάθμιση. Το μενού αυτό αφορά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο θα έχουμε. Η πρόθεση μας είναι κατά το δυνατόν στο συντομότερο χρόνο να έχουμε και την αναβάθμιση και τις νέες επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον Σκάι.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της. Ο πρωθυπουργός είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Διάδοχο του Θρόνου στα ΗΑΕ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη διεύρυνση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Εκτός από την διπλωματία, είναι σημαντικό να ενισχυθεί και η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιαυτό η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων. Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος της Γαλλίας.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Την περαιτέρω αναβάθμιση της ισχυρής ελληνικής στρατιωτικής μηχανής δρομολογεί η Αθήνα.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε ο κ. Πέτσας, είναι η μέγιστη δυνατή στήριξη των Ενόπλων δυνάμεων.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Υπάρχει σαφές πλαίσιο που θα ανακοινωθεί από πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη που έχει να κάνει με ενίσχυση Ενόπλων δυνάμεων και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων δυνάμεων για να επιφέρουν την αποστολή τους. Θα προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη».

Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για την αγορά εξοπλισμού. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Αντέννα, δήλωσε ότι: «Έχουμε προϋπολογίσει και συνεργαζόμαστε υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτσι ώστε να κάνουμε το βέλτιστο σε πολλούς διαφορετικούς άξονες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνάμεις της χώρας Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά είναι μία σειρά από πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία για να ενισχύσει την άμυνά της Συνεπώς Ναι ως Υπουργείο Οικονομικών είμαστε κοντά στις επιλογές και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον Σκάι, επισήμανε ότι: «Έχουμε ένα μενού επιλογών σε ότι αφορά την αναβάθμιση. Το μενού αυτό αφορά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο θα έχουμε. Η πρόθεση μας είναι κατά το δυνατόν στο συντομότερο χρόνο να έχουμε και την αναβάθμιση και τις νέες επιλογές».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε πως: «Βλέπουμε και ολοένα και περισσότερο να αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα».

Ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως: «Χρειάζεται συνεννόηση κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει», τονίζει ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ.

Στέλνει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η τουρκική οικονομία

Η πανδημία έδωσε ένα ακόμη χαστούκι στην τουρκική οικονομία, που πάει από το κακό στο χειρότερο. Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς συρρικνώθηκε κατά 9,9%, η χειρότερη απόδοση της δεκαετίας. Αυτός ο αριθμός ταιριάζει με την οικονομική εικόνα στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του λοκντάουν αλλά η Τουρκία έχει κι άλλα προβλήματα.

O πληθωρισμός κινείται στο 12%. Οι ξένοι επενδυτές αφήνουν την τουρκική αγορά και η Άγκυρα ξοδεύει τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα για να στηρίξει τη λίρα και ταυτόχρονα αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια αλλά δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλει κάπιταλ κοντρόλ και να βάλει δασμούς στις εισαγωγές της, για να κερδίσει ευρώ και δολάρια.

Ρεπορτάζ:  Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Σιδέρης, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Παντελής Γκόνος, Λένα Αργύρη,Γιώργος Παππάς

Πηγή: EΡΤ