Πε. Απρ 18th, 2024

Νίκος Ταγαράς: Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», έρχονται φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά και δημιουργούνται κίνητρα που θα φέρουν περισσότερες και μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Μειώνεται η γραφειοκρατία ώστε η Φορολογική Διοίκηση να μπορεί να λειτουργεί περισσότερο αποτελεσματικά, οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται κατά τις συναλλαγές τους και ενισχύεται η διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Νομοθετούμε φοροελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στο 9%, από το 22% που ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό, λόγω της κλιμακωτής φορολόγησης εισοδήματος, ευνοεί όλους τους φορολογούμενους.

Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα θέτουμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10%. Θέλουμε έτσι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους και συγχρόνως να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία νέων. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και κατ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση. Στόχος είναι ο συντελεστής αυτός, να μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον. 

Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.

Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια.

Μειώνεται ο φόρος για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους και για παροχές σε είδος.

Θεσπίζονται κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης και το κόστος της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργείται η εισφορά 0,6% του Ν.128/1975 στις πιστώσεις factoring και leasing. 

Μέριμνα για την οικογένεια. 

Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 Ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξαρτήτως αριθμού. 

Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

Μειώνεται ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.

Μειώνεται ο Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Αυξάνεται σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών σε 48, ο μέγιστος αριθμός δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών, από 12 που είναι σήμερα.

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Από το 2020 όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 30% επί του ετησίου ατομικού εισοδήματος.

Εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. 

Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές.

Διαγράφεται ή επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που βεβαιώθηκε για κρασιά, τα οποία μέχρι την τελευταία ημέρα ισχύοντος του φόρου αυτού (31.12.2018) δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτεί μία νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία. Διαμορφώνει όλες εκείνες τις συνθήκες, που θα βάλουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης. Δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα αποκτά ισχυρή και ανταγωνιστική θέση στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.