Τρ. Απρ 23rd, 2024

Νεκρός ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι μετά από επιχείρηση των ΗΠΑ (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Oι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν έφοδο στη ΒΑ Συρία με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος είναι νεκρός, είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα στον Λευκό Οίκο. Γνωστοποίησε ακόμη πως η  Ρωσία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για την αμερικανική επιδρομή καθώς και ότι οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν μερικές πληροφορίες που βοήθησαν. Τόνισε  επίσης  σκοτώθηκαν πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και ότι δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού. Οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, σε μια επιχείρηση που διήρκεσε δύο ώρες. Το σπίτι που ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος.

«Αποδώσαμε δικαιοσύνη στο υπό αριθμόν 1 τρομοκράτη στον κόσμο», είπε ξεκινώντας την έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ. «Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκτάντι είναι νεκρός», συνέχισε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έψαχναν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους για πολλά χρόνια. Όπως είπε, η σύλληψη και εξουδετέρωσή του ήταν ο υπ αριθμόν ένα στόχος εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε μια πολύ δύσκολη και παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση. Το πρωσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που εκτέλεσε στην επιχείρηση ήταν υπέροχο. Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν μαζί του. Ο ίδιος βρέθηκε να κλαίει και να φωνάζει σε ένα τούνελ. Ο Μπαγκντάντι είχε πάρει μαζί του στο τούνελ τρία από τα ανήλικα παιδιά του και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, σκοτώνοντας τον ίδιο και τα τρία παιδιά του. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρήκαν εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό και έγγραφα στο συγκρότημα κατοικιών. Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος στην συνέντευξη τύπου.

«Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Christiaan Triebert@trbrtc

This video purportedly shows the aftermath of the raid in which Abu Bakr al-Baghdadi, the leader of the so-called Islamic State, was killed or blew himself up. Pretty sure it was filmed right here https://www.google.com/maps/@36.1662287,36.6280065,379a,35y,338.61h,4.88t/data=!3m1!1e3 … just west of Barisha (باريشا) in Idlib, Syria.4777:58 π.μ. – 27 Οκτ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter413 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εργάσθηκαν επί πέντε μήνες στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης που είχε στόχο την εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, δήλωσε σήμερα ο διοικητής τους. «Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες επί του πεδίου και έγινε ακριβής παρακολούθηση για να εξοντωθεί ο τρομοκράτης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι με μια κοινή επιχείρηση», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο γενικός διοικητής των SDF Μαζλούμ Άμπντι.

AP Photo/Ghaith Alsayed

Τα πτώματα τριών ανδρών και τριών γυναικών βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης που είχε στόχο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, το πτώμα του οποίου πήραν μαζί τους οι επιτιθέμενες αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο διοικητής μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ανατρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα, τόσο από την έρευνα των Δημοκρατικών που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του σε δίκη, όσο και τις έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταδώσει εικόνες από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σε εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα, σκισμένα ρούχα. Επίσης μετέδωσε νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας ο οποίος επεσήμανε ότι ιρακινές υπηρεσίες Πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.

Christiaan Triebert@trbrtc · 8ωΑπάντηση στον χρήστη @trbrtc @Elizrael

These reports were also noted by @ryanmofarrell, who started to look around Barisha on Google Maps. He found, as mentioned above, these buildings that “stuck out”. Just speculation.. but the aftermath video can be matched with that exact location.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Christiaan Triebert@trbrtc

Here’s a second aftermath video during dawn. It’s showing the same, completely levelled compound near Barisha. This is slightly earlier than the video above, judging from the light. H/t @bdrhmnhrk @CalibreObscura.569:12 π.μ. – 27 Οκτ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter46 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1971 στην Σαμάρα του Ιράκ ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σπούδασε ισλαμικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιου της Βαγδάτης.

Η οικογένειά του του είχε δώσει το προσωνύμιο ο Πιστός καθώς τους ασκούσε αυστηρή κριτική όταν δεν τηρούσαν τα πιστεύω του. Το 2004 συνελήφθη από τους Αμερικανούς.

Ο Αλ Μπαγκντάντ δεν ήταν αδίστακτος ούτε είχε ριζοσπαστικοποιηθεί εκείνη την εποχή, ήθελε μόνο να πολεμήσει τους Αμερικανούς. Όμως ωθήθηκε προς τη θρησκευτική βία στην μπούκα, μία σχολή όπου ήρθε σε επαφή με κάποιους ξένους και Ιρακινούς που του γέμισαν το κεφάλι με τέτοιες ιδέες.

Ακολουθεί σιωπή ώσπου μετά το πέρας όμως του πολέμου του Ιράκ, με το όνομα Αμπού Ντούα ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη χώρα μετά τον θάνατο του Αλ Ζαρκάουι. Το ξέσπασμα του Συριακού εμφυλίου το 2011 αποτέλεσε μαγνήτης για τον αλ Μπαγκντάντι. Ήρθε σε ρήξη με την αλ Κάϊντα και με την βοήθεια πρώην αξιωματικών του ιρακινού καθεστώτος άρχισε να μετατρέπει τους αντάρτες σε πραγματική ένοπλη οργάνωση. Μαχητές του εγκαθίστανται στη Συρία το 2013, ενώ τον Ιούνιο του 2014, καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας και τη Μοσούλη.

Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος Aλ Νούρι, όπου ανακήρυξε την ίδρυση του Χαλιφάτου του ισλαμικού Κράτους. Η ISIS αναπτύσσεται ραγδαία με τα γνωστές θηριωδίες κατά των γιαζίντι, τους αποκεφαλισμούς δυτικών αιχμαλώτων, την πολύμηνη πολιορκία του Κομπάνι και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκούς στόχους.

Σε νέο μήνυμά του τον Μάιο του 2015 ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι καλούσε τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στο «χαλιφάτο» και να διεξάγουν ιερό πόλεμο στις χώρες τους. «Το Ισλάμ δεν ήταν ποτέ θρησκεία της ειρήνης. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του πολέμου», είχε υποστηρίξει τότε.

Στις 11 Ιουλίου του 2017, το Ισλαμικό κράτος έκανε λόγο για θάνατό του. Η τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνισή του ήταν το Σεπτέμβριο του 2019, όπου σε ένα ηχητικό μήνυμα προειδοποιούσε ότι είναι καθ’ οδόν «καθημερινές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ