Πα. Μαρ 29th, 2024

Νεμέα: Απάντηση του Αγροτικού Συλλόγου στην επιστολή της ΓΕΩΜΠΡΕ ΑΕ

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-09-04_21954_PROTYPH_1.jpg

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νεμέας παρ’ ότι δεν συνηθίζει να συζητά  φλέγοντα θέματα των παραγωγών διαδικτυακά είναι υποχρεωμένος μετά από την πρόκληση που δέχτηκε από την εκπρόσωπο της εταιρείας ΓΕΩΜΠΡΕ ΑΕ. να απαντήσει.

Βλέποντας την επίθεση στο πρόσωπο του Δημάρχου που ως θεσμός εκπροσωπεί τους κατοίκους της Νεμέας δεχόμαστε ταυτόχρονα και εμείς επίθεση από τον «ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΜΑΣ» γι’ αυτό και θέλουμε να τονίσουμε κάποια πράγματα.

Δεν σας κρύβω ότι αναγκαστήκαμε να διαβάσουμε αρκετές φορές το κείμενο σας ώστε να αποκωδικοποιήσουμε τους αποδέκτες του.

Αρχικά θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε στην ΓΕΩΜΠΡΕΣ ΑΕ ότι  εμείς δεν φωτογραφήσαμε κανένα εσείς αυτοφωτογραφηθήκατε.

Θα συνιστούσαμε στην εταιρία σας να αποφεύγει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και να προσπαθήσει εάν μπορεί να κατανοήσει ότι από τη θεσμική θέση που βρίσκεται ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει ανιδιοτελώς τον τόπο του χωρίς υστεροβουλίες και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

Θα πρέπει επίσης  να αναγνωρίσετε την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών που αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλείες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας χωρίς να έχουν όλα τα προβλήματά τους λυμένα πριν καν γεννηθούν.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι η συλλογική οργάνωση των αγροτών και η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτωνκαθώς και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών προϊόντος δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή σε μεγάλη μερίδα «εξαγωγέων».

Καταλαβαίνω επίσης ότι και για εσάς είναι λογικό να κοιτάζεται τα συμφέροντά σας αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν και οι παραγωγοί του προϊόντος που χωρίς αυτούς δεν θα υπάρχετε και εσείς.

Εάν η εταιρεία ΓΕΩΜΠΡΕΣ ΑΕ είχε καθίσει ως όφειλε να διαβάσει ως την από κοινού συν υπογραφόμενη επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση θα είχε καταλάβει ότι από την θέση που βρεθήκαμε προσπαθήσαμε για ακόμα μία φορά να ενημερώσουμε εγκαίρως την πολιτεία για αυτό που έρχεται.

Για να έρθουμε στην ουσία αρχικά με την τιμή της Κορινθιακής.

Αναφερθήκατε σε κάποια στατιστικά στοιχεία της EUROSTATόπως και σε ποσοστά διείσδυσης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ξέρετε η στατιστική είναι σαν το μπικίνι αφήνει πολλά σημεία εκτεθειμένα αλλά κρύβει τα επίμαχα σημεία.

Όλοι εσείς οι «ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ» θα έπρεπε να αναλογιστείτε διαχρονικά τις ευθύνες σας διότι ο παραγωγός δεν είχε ποτέ την δυνατότητα να ορίσει την τιμή του προϊόντος του και το 0,50€ και το 2,30€ είναι δικές σας ανακοινώσεις οι οποίες δημιούργησαν απ’ ότι φαίνεται πρόβλημα στην αγορά η οποία στράφηκε σε άλλα προϊόντα και η Κορινθιακή παρέμεινε κατά τα λεγόμενά σας σε χαμηλά ποσοστά διείσδυσης στις αγορές. Τώρα το ποιος πήρε χρηματοδότηση για προώθηση και ποιος όχι δεν είναι πρόβλημα του παραγωγού αλλά της κάθε μονάδας ξεχωριστά ανάλογα πάντα και με το εάν ήθελε ή όχι να προωθήσει το προϊόν ή να μεταπουλά Τούρκικης προέλευσης προϊόν. Επίσης σχετικά με προγράμματα και επιδοτήσεις νομίζεται ότι έχουμε ξεχάσει αυτούς που θησαύρισαν μέσα από τις λεγόμενες ομάδες παραγωγών σταφίδας στο παρελθόν στην πλάτη των αγροτών;

Εμείς κα Γεωμπρέ δεν παίρνουμε το μέρος κανενός δεν είναι αυτός ο ρόλος μας όμως μια απάντηση από την μακροσκελή επιστολή σας για το λόγο που δεν παραλαμβάνετε σταφίδα ή και όση παραλαμβάνετε είναι με τιμή πείνας δεν πήραμε.

Τελικά θα μάθουμε γιατί ενώ για την συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων επεξεργασίας σταφίδας που κατά δήλωσή τους δεν υπάρχουν αποθέματα εδώ και μήνες και υπάρχει ζήτηση από τον Απρίλιο όπως αναφέρει και η δική σας ανακοίνωση κα Γεωμπρέ η τιμή είναι στο 1,25€ για την ΠΟΠ Βοστίτσα και 1,10€ για την υπόλοιπη;

Μήπως το ζητούμενο των κινήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι η τιμή να κατέβει στο 1,00€ γιατί έτσι βολεύει και όχι γιατί αυτή είναι η αξία της Κορινθιακής σταφίδας;

Έχετε σκεφτεί όλοι εσείς που κανονίζεται τιμές ότι με τιμή 1,00€ το αίτημα για αναδιάρθρωση δεν έχει κανένα νόημα; 

Ποια είναι διαφορά μεταξύ του αιτήματος για αποζημίωση απόσυρσης με το αίτημα να πληρωθεί η σταφίδα σε χαμηλότερη τιμή και το κράτος κατόπιν να επιδοτήσει τον παραγωγό ανά κιλό; Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι στην εμπορική διαμάχη που έχει προκύψει και τα δύο μέρη ζητάνε ενίσχυση από το κράτος για διαφορετικούς λόγους αλλά πάντα στο όνομα του παραγωγού που για άλλη μια φορά πλέει  μόνος του με βάρκα την ελπίδα.

Σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών από το κράτος που προτείνετε κα Γεωμπρέδεν μας είπατε τι εννοείτε ούτε έχουμε δει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Θα πάρει ο παραγωγός 1,10€ από το εργοστάσιο και κάποιο ποσό από το κράτος; Είναι νόμιμο αυτό; Είναι λογικό; Για ποιο ποσό μιλάμε; Γιατί αυτό είναι ποιο λογικό από την έγκαιρη απόσυρση με αποζημίωση; Μήπως απλά η μία λύση εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιαςπαρεούλας«εξαγωγέων» και η άλλη όχι και δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τον παραγωγό;

Πως γίνεται σε όλα τα προϊόντα να ανεβαίνουν οι τιμές και μόνο στη σταφίδα να πέφτουν;

Σχετικά με το σχόλιο για την σουλτανίνα τι να πω προφανώς δεν έχετε καταλάβει σε τι αναφερόμαστε. Δεν μιλάμε καθόλου για κατακρήμνιση τιμής της σουλτανίνας ας μην τα βάζουμε όλα σε ένα σακί και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εμείς μιλήσαμε για ολοκληρωτική καταστροφή τηςσουλτανίνας σε ολόκληρη την Κορινθίαλόγοκαιρικών συνθηκών η οποία δεν κατάφερε να διατεθείούτε για εξαγωγή ως επιτραπέζια ούτε για αποξήρανση και η ανησυχία μας είναι μήπως δίνοντας μια προσωρινή και πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής τιμή για οινοποίηση δημιουργηθεί πρόβλημα στον κλάδο της οινοποιίας που όπως γνωρίζουμε είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Νεμέα.Ίσως βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού σας να έχετεκάποιο «σχέδιο σωτηρίας» ανάλογο της Κορινθιακής όπου αφού αφεθούν τα πράγματα να τα «ρυθμίσει η αγορά» μετά να εμφανιστούν άλλοι «ευεργέτες» που θα ζητούν εκ νέου απόσταξη και πράσινο τρύγο και ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί.

Θέλοντας λοιπόν να σταματήσουμε τον φαύλο αυτό κύκλο και να πάψει η λανθασμένη άποψη πολλών ότι ο παραγωγός είναι ένας μόνιμος επαίτης γι’ αυτό και συνυπογράψαμε την συγκεκριμένη επιστολή.

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να κάνετε δημόσια τοποθέτηση θα σας συμβούλευα να βουτάτε την γλώσσα σας στο μυαλό σας και μετά πιάνετε την πέννα σας και να αποκαλύπτετε τον συγγραφικό σας χαρακτήρα.