Πα. Μαρ 29th, 2024

Νεμέα: Κατακρήμνιση των τιμών της Κορινθιακής σταφίδας και Σουλτανίνας

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-09-04_21954_PROTYPH_1.jpg

Σήμερα, 15/9/2021, στο γραφείο Δημάρχου Νεμέας, κου Φρούσιου Κων/νου, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, κος Μάζος Ηλίας και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας ,κος Κωστάκης Κων/νος, και υπέγραψαν επιστολή προς πολλαπλούς αποδέκτες αναφερόμενοι στην κατακρήμνιση της τιμής της Κορινθιακής σταφίδας και της Σουλτανίνας. Δείτε αναλυτικά την επιστολή που επισυνάπτεται.

Σημαντικό για την περιοχή μας πρόβλημα  έχει προκύψει σχετικά  με την τιμή της Κορινθιακής σταφίδας , η οποία σε σχέση με την περασμένη χρονιά έχασε 40% στην τιμή της , ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% λόγω παγετού και καύσωνα. Στην κατάσταση αυτή βέβαια δεν φτάσαμε τυχαία .Από την άνοιξη δύο μεταποιητικές και εξαγωγικές μονάδες ,που διαχειρίζονται το 70% της Ελληνικής παραγωγής ,ενημέρωσαν ότι λόγω  του covid και του κλεισίματος των αγορών έχουν αδιάθετα αποθέματα περίπου 8.000 τόνων, πράγμα για το οποίο το ΥΠΑΑΤ ενημερώθηκε.

  Ακολούθησαν ,από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ,συναντήσεις με : 1. με το Δήμαρχο Νεμέας,τον Πρόεδρο του Αγροτικού ΣυλλόγουΝεμέας  και τον Πρόεδρο του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και 2. με τους μεταποιητές ,όπου και εκεί φάνηκε ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα, το ένα από τις συνεταιριστικές ενώσεις  , όπου δήλωσαν  ότι υπάρχουν αποθέματα αδιάθετα και ένα δεύτερο από όλους του άλλους ,ιδιώτες επιχειρηματίες ,  που σημειώνουμε,  ότι διαχειρίζονται το 30% της ποσότητας , να ισχυρίζονται ,ότι έχουν πουλήσει όλη την σταφίδα ,που αγόρασαν.

Στις συναντήσεις αυτές επισημάνθηκε ότι, εάν το κράτος δεν παρέμβει με χρηματοδότηση απόσυρσης μιας ποσότητας ,ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των εργοστασίων, η τιμή νομοτελειακά θα καταρρεύσει στον τρύγο ,που έρχεται. Τότε από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ ακούστηκαν διάφορα για κακή διαχείριση των αποθεμάτων, για  αυτορρύθμιση της αγοράς και για λύση που θα έρθει αυτόματα. Προφανώς κάποιοι είναι εκτός πραγματικότητας ,διότι τώρα που ήρθε η ώρα ο παραγωγός να πουλήσει την σταφίδα του, φάνηκε  η σκληρή πραγματικότητα. Όσοι δήλωναν ,ότι δεν έχουν ούτε κιλό σταφίδα και καταφέρονται ιδιαίτερα κατά των συνεταιριστικών ενώσεων ,τώρα λένε στους παραγωγούς ότι δεν έχουν παλετοκιβώτια για να βάλουν την σταφίδα τους και  βγάζουν έμμεσες  ανακοινώσεις για τιμή 1 € ή 1,10€, 1,20€ .

Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε ο σκοπός ,όσων πολέμησαν ,ώστε να μην δοθεί καμία λύση στα αποθέματα, απλώς σκεπτόμενοι «εμπορικά»,  θέλοντας  να αγοράσουν φτηνά από τον παραγωγό. Το ΥΠΑΑΤ τώρα μιλάει για μια αόριστη βοήθεια στους παραγωγούς και φυσικά δεν έχει αναλογιστεί, πόσο θα στοιχίσει στο κράτος αυτή η βοήθεια ,η οποία ,εάν δινόταν για απόσυρση ,το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

 2.Σουλτανίνα

Στο νομό Κορινθίας καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα σουλτανίνας ,για να πουληθούν για επιτραπέζια κατανάλωση. Εφέτος λόγω του παρατεταμένου καύσωνα προκλήθηκαν ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής με αποτέλεσμα σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή να μην μπορεί να πουληθεί. Τις ζημιές εξετάζει ο ΕΛΓΑ εξατομικευμένα . Η διαδικασία αυτή, όμως, είναι χρονοβόρα και ήδη οι παραγωγοί στην προσπάθεια τους να πάρουν έστω κάποια χρήματα τα τρυγούν αφήνοντας ατρύγητο μικρό αριθμό πρεμνών για την εκτίμηση και πουλούν το σταφύλι για παραγωγή χυμού. Η πρακτική της πώλησης σταφίδας για χυμοποίηση εφαρμόζεται κάθε χρόνο ,όμως φέτος οι ποσότητες είναι τεράστιες και αποτελεί ενδεχόμενο  ότι μια μεγάλη ποσότητα θα κατευθυνθεί σε οινοποίηση και απόσταξη .Παραγωγές ,οι οποίες πέρα από το γεγονός πως  δεν προβλέπονται από την νομοθεσία ταυτόχρονα δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην αγορά του οίνου και των αποσταγμάτων, με την είσοδο φτηνού και χαμηλής ποιότητας προϊόντος. 

Η ζημιά που θα υποστεί το κράτοςαπό την τιμή( 0,15 €/κιλό για πώληση για οινοποίηση) , τιμή εξευτελιστική για μια τόσο πολυέξοδη καλλιέργεια, θα είναι πολλαπλάσια. 

Η πρόταση για  οριζόντια αποζημίωση ανά στρέμμα με ταυτόχρονη υποχρέωση του παραγωγού να αφήσει το κτήμα ατρύγητο στο σύνολό του θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση,την οποία και είχαμε προτείνει στο ΥΠΑΑΤ πολύ πριν τον τρυγητό (αριθμ. πρωτ. 4151/17-8-2021,υπογεγραμμένο από το Δήμαρχο Νεμέας ,το Δήμαρχο Σικυωνίων και το Δήμαρχο Βέλου –Βόχας).

 Πλέον οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οξύτατο βιοποριστικό πρόβλημα και εδώ ο καθένας από τη θέση που υπηρετεί ΠΡΕΠΕΙ  ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.

OΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΑΓΡΟΤΙΚΟΥ            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡ/ΚΟΥ

ΟΙΝ/ΚΟΥ ΣΥΝ/ΜΟΥΝΕΜΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΜΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Θ. ΦΡΟΥΣΙΟΣ                        ΜΑΖΟΣ ΗΛΙΑΣ                               ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ