Πα. Απρ 19th, 2024

Ν. Παπαθανάσης από Τρίπολη: Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης στην Μεγαλόπολη

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Ο στόχος μας είναι διπλός. Η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, για την κοινωνία και την οικονομική ζωή της Μεγαλόπολης και των λοιπών περιοχών, που επηρεάζονται απ΄ το τέλος της χρήσης του λιγνίτη και η επιτυχημένη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σ’ αυτές τις περιοχές. Είναι μία πρόκληση πολυδιάστατη. Θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Για αυτό εργαζόμαστε, μεθοδικά, στοχευμένα και πολύ νωρίς, ώστε να επιτύχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας και την εγκατάσταση των νέων επενδύσεων”.

Αυτό, δήλωσε, από την Τρίπολη και απ’ την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της δεύτερης (στις 21 Σεπτεμβρίου η πρώτη του επίσκεψη) περιοδείας του, στην Αρκαδία.

Σε ανοιχτή σύσκεψη – συνάντηση, στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με την παρουσία του Κωστή Μουσουρούλη (Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ), της ηγεσίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης – HELEXPO, του Προέδρου της Διοικούσας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, του βουλευτή Αρκαδίας, Κώστα Βλάση, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου της Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, αλλά και άλλων, ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης – Επενδύσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε τα πιο κάτω:

” Έχουμε με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, μία διαχρονική συνεργασία. Θέλουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο για τις μεταλιγνιτικές περιοχές και για το λόγο αυτό, φτιάξαμε, πολύ νωρίς, τις ανάλογες δομές.

Έχουμε ήδη νόμο, έχουμε διαπραγματευθεί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, έχουμε το νέο ΕΣΠΑ.

Δεν χάνουμε χρόνο.

Έχουμε μεταβατικά πλάνα που ξεκίνησαν να υλοποιούνται.

Τρέχουν προγράμματα για τη Μεγαλόπολη, θα έρθουν και άλλα, μεγάλα προγράμματα.

Η πρόκληση είναι μεγάλη.

Σχεδόν το 70% των εδαφών της λιγνιτικής περιοχής στη Μεγαλόπολη, θα πάνε για ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών”.

Στ. Ζορμπαλάς

Συνεχίζοντας την εισαγωγική του ομιλία, ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε τα εξής:

” Η Μεγαλόπολη θα είναι πάνω στα κίνητρα.

Οι άλλοι δήμοι, θα είναι λίγο πιο κάτω.

Θα υπάρξει συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έχουμε το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, έχουμε το νόμο για το ΣΔΑΜ, έχουμε τον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουμε την ΔΕΘ -ΧELEXPO που θα βοηθήσει, θα προχωρήσουμε το βιομηχανικό πάρκο, τα χωροταξικά ζητήματα και ότι άλλο χρειαστεί. Έχουμε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Θέλουμε οι επόμενες γενεές να το δουν αυτό και να το καρπωθούν”.

Στ. Ζορμπαλάς

Στο καλωσόρισμα του Αναπληρωτή Υπουργού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στα θέματα της Μεγαλόπολης και στην ανασφάλεια των κατοίκων για το μέλλον τους, ενώ, επανέλαβε τα βασικά αιτήματα – στοχεύσεις για την Μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη.

Δήλωσε τα εξής:

” Η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο, η Μεγαλόπολη μπορεί να γίνει συγκοινωνιακό κέντρο (δρόμος Σπάρτη – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο και σύνδεση με τους κάθετους άξονες), μπορεί και αθλητικό κέντρο με το Μοτοκρός.

Φυσικά θα πρέπει να γίνει πρώτα, το επιχειρηματικό πάρκο, αλλά και το εκθεσιακό κέντρο.

Μπορεί, επίσης να εξελιχθεί η περιοχή και σε αγροτικό κέντρο.

Οι φυλακές τεχνικού χαρακτήρα θα βοηθήσουν την περιοχή.

Κλείνοντας, θέλω να ζητήσω, η Μεγαλόπολη να έχει τα μεγαλύτερη κίνητρα από κάθε άλλη περιοχή”.

– Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε και άλλες επαφές και επισκέψεις, κατά την παρουσία του στην Αρκαδία.

Συναντήθηκε με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, βρέθηκε στη Μεγαλόπολη και στο Ελληνικό, όπου και είχε επαφές και συζητήσεις με Αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Το ίδιο έγινε και με τα υπόλοιπα, κορυφαία στελέχη της ΔΕΘ και του ΕΑΠ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, είχε συνάντηση και με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Στ. Ζορμπαλάς

ertnews.gr