Πε. Μαρ 28th, 2024

Ν. Σταυρέλης: Καταθέτουμε την πρότασή μας για την ανάπλαση και ανάδειξη του Κέντρου της Κορίνθου.

Κοινοποίηση ειδήσεων

Νίκος Σταυρέλης: «Καταθέτουμε την πρότασή μας για την ανάπλαση και ανάδειξη του Κέντρου της Κορίνθου.
Μιλάμε για τα οικοδομικά τετράγωνα που περιλαμβάνονται μεταξύ των οδών Εθνικής Ανεξαρτησίας, Αδειμάντου, Κροκιδά, Αγίου Νικολάου περιλαμβανομένου του παραλιακού μετώπου.
Είναι γεγονός ότι η Κόρινθος ουσιαστικά είναι μία νέα πόλη στη σημερινή θέση, που δημιουργήθηκε μετά το καταστρεπτικό σεισμό του 1858 στη σημερινή Αρχαία Κόρινθο. Συνεπώς, δεν έχουμε ιστορικό κέντρο, αλλά οφείλουμε να το δημιουργήσουμε μέσω της ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου.
Οι πρώτες πεζοδρομήσεις στην Ερμού και μέρος της Πυλαρινού επί δημαρχίας Παναγιώτη Δαλακλείδη την τετραετία 1995-98 στη σωστή κατεύθυνση.
Στην ακόμα σωστότερη κατεύθυνση οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις της περιόδου 2009-2010 επί δημαρχίας Αλεξ. Πνευματικού.
Παρήλθε όμως αρκετά μεγάλο διάστημα και απαιτείται γενναίο lifting και παρεμβάσεις στον προτεινόμενο χώρο με εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές μελέτες και όχι μόνο.
Προτείνουμε:
-Αισθητική και λειτουργική Ανακαίνιση με στοχευμένες παρεμβάσεις στους πεζόδρομους, οι οποίοι παρουσιάζουν φθορές σε αρκετά σημεία με την πολυκαιρία.
-Ο χώρος που περιλαμβάνει το Δικαστικό Μέγαρο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, την πλατεία Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια), το Δημαρχείο πρέπει να αποτελέσει το Ιστορικό Κέντρο με ιστορικές μνήμες μετά το σεισμό του 1928.
Το Κέντρο αυτό συνδέεται μέσω του πεζόδρομου της Εθνικής Αντίστασης με το Φλοίσβο και το παραλιακό μέτωπο.
-Ανάδειξη και ανάπλαση δημοτικών και δημοσίων κτιρίων εντός του εμπορικού κέντρου, με κρυφό φωτισμό και όχι μόνο, στα κτίρια:
Δημαρχείο
1ο Δημοτικό σχολείο
Δικαστικό Μέγαρο
Πινακοθήκη
Πνευματικό Κέντρο
Νομαρχία (Περιφερειακή Ενότητα)
Δημοτική Αγορά
Δημοτικό Θέατρο
Εθνική τράπεζα
Λαογραφικό Μουσείο
Λέσχη Αξιωματικών

-Συμπληρωματικές παρεμβάσεις στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια) για αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση (καλαίσθητα παγκάκια, φωτισμός, παιδική χαρά, περισσότερο πράσινο) και επαναφορά κατασκευής στο κέντρο της πλατείας του ανυψωμένου κυκλικού κτιρίου «ορχήστρα» που παιάνιζε η Φιλαρμονική.
-Εκσυγχρονισμός, ανάπλαση, αναπαλαίωση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.
-Κατασκευή νέου τουριστικού περιπτέρου αναψυκτηρίου στο Φλοίσβο, στο χώρο απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών, όπως ακριβώς προβλέπεται στο αναθεωρημένο σχέδιο πόλης του παραλιακού τμήματος, σε συνάρτηση με το όμορο αλιευτικό καταφύγιο.
-Συμπληρωματικές παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος).
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η συνολική αυτή πρόταση προήλθε από ιδέες και στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν από τον αρχιτέκτονα μηχανικό της Κορίνθου Βασίλη Αυλωνίτη (και τον ευχαριστούμε) με τελική επεξεργασία , σχεδίαση και αποκρυστάλλωση από στελέχη της Πνοής Δημιουργίας και εμού προσωπικά».