Σα. Απρ 20th, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Στάχτη 40.000 στρέμματα στα Γεράνεια Όρη – Η φωτιά “περπάτησε” 10,3χλμ την πρώτη μέρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από τον Σχίνο της Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης, έκανε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Όρη πρόσθετοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής αλλά και για πολλούς οικισμούς. Μάλιστα σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο τους για την κατάσβεση. Όπως είπε υπάρχουν εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς δηλαδή από Αιγειρούσες έως Χάνι, ενώ στην δυτική πλευρά, στην περιοχή του Σχίνου η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη. «Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων», τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα. Ανέφερε δε ότι κατά την πρώτη ημέρα, η πύρινη λαίλαπα τη ημέρα “περπάτησε” 10,3 χλμ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 88 οχήματα, ενώ συνδράμουν ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΟΤΑ και εθελοντικές οργανώσεις. Από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη καναντέρμ 10 PZL, 2 Σινούκ, 1 Super Puma και στη διάθεση του συντονισμού δυνάμεων βρίσκονται 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και ένα της Αστυνομίας.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.