Πε. Μαρ 28th, 2024

Ξάνθη: Σκυλίτσα, από το οξύ που της έριξαν στο στόμα, πρέπει να τρώει πάντα όρθια

Κοινοποίηση ειδήσεων

να από τα ευχάριστα νέα των ημερών ήταν η υιοθεσία της απίστευτα κακοποιημένης σκυλίτσας της Ξάνθης από το Γιώργο Μαυρίδη. Η νυν Τσίχλα, όπως την είπε ο Γιώργος, και πρώην Παλόμα, μια σκυλίτσα μόλις 2 μηνών βρέθηκε πριν από λίγο καιρό έξω από το σπίτι φιλόζωης κυρίας στην Ξάνθη άσχημα κακοποιημένη καθώς κάποιος απάνθρωπος και επικίνδυνος συμπολίτης μας, τον οποίο όλοι αναζητούν, της είχε κόψει με ψαλίδι τα αυτιά, τα πόδια και την είχε γεμίσει μαχαιριές στο σώμα. Και το επίσης φριχτό, της είχε ρίξει οξύ στο στόμα.

Το περιστατικό ανέλαβε η φιλοζωική οργάνωση Adespotoulia Xanthis όπου έκανε τα πάντα για να μπορέσει να ζήσει η μικρή. Μετά από χειρουργεία, φάρμακα, παρακολούθηση, νοσηλεία, η Τσίχλα κατάφερε-έστω και με τρία πόδια πλέον, να παλέψει και να κερδίσει τη δύσκολη αυτή μάχη της ζωής της.

Δυστυχώς όμως το οξύ στο λαιμό της δημιούργησε μια μεγάλη φλεγμονή, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια στομαχική αρρώστια που λέγεται μεγαοισοφάγος. Η κατάστασή της μπορεί να βελτιωθεί. Μπορεί όμως και να πεθάνει από αναρρόφηση. Κανείς δεν ξέρει τι της επιφυλάσσει η μοίρα. Για αυτό πρέπει να τρώει μόνο όρθια.

Η σπάνια ασθένεια congenital megaesophagus (μεγαοισοφάγος) είναι μια κατάσταση στην οποία ο οισοφάγος διευρύνεται και αδυνατεί να πιέσει την τροφή στο στομάχι. Για αυτό το λόγο πρέπει κάποιος να τρώει μόνο όρθιος και να παραμένει σε αυτή τη θέση για τα επόμενα 20-30 λεπτά που ακολουθούν το γεύμα, ώστε η βαρύτητα να υποβοηθά την κάθοδο της μπουκιάς στο στομάχι. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά καθίσματα (Bailey chair). Επίσης τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά, συχνά και να έχουν πολλές θερμίδες, ώστε να περιορίζεται ο όγκος της απαραίτητης τροφής.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Πηγή: petpet.news