Πε. Μαρ 28th, 2024

Ξεκίνησε η μετατροπή των σχολείων σε εκλογικά τμήματα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή των σχολείων σε εκλογικά τμήματα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς ήδη από σήμερα Πέμπτη (18.5.2023) έχει ξεκινήσει η διανομή των καλπών και του εκλογικού υλικού.

Τα σχολεία θα είναι κλειστά αύριο Παρασκευή μέχρι και την επομένη των εκλογών τη Δευτέρα 22 Μαΐου, όπως κάθε φορά που ανοίγουν οι κάλπες και γι’ αυτό θα τροποποιηθεί το πρόγραμμά τους για τις επόμενες ημέρες, αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες και τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία, αναφέρεται ότι «σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, καθώς και τη μετακίνηση των εκλογέων στις περιφέρειες στις οποίες ψηφίζουν.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές. Παρακαλείστε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας».

Τι ισχύει για όσους δεν εμφανιστούν στην εφορευτική επιτροπή

Η παρουσία στην εφορευτική επιτροπή για όποιον κληθεί, είναι υποχρεωτική. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, κάποιοι δεν εμφανίζονται στη θέση τους την ημέρα των εκλογών.

Στην περίπτωση που ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή είναι άλλη η αιτία της απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών
  • Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Σημειώνεται ότι για τους αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στις εκλογές προβλέπεται ειδική αποζημίωση. 

Μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, και με λίγα μόνο κλικ και ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όλοι οι ψηφοφόροι να μάθουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα, και να το δουν σε χάρτη. Όλες οι λεπτομέρειες για τους σταυρούς και τα εκλογικά τμήματα εδώ.

newsit.gr