Πα. Μαρ 29th, 2024

Ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Street Art Festival Πάτρας

Κοινοποίηση ειδήσεων

To 6o Street Art Festival της Πάτρας έχει ήδη ξεκινήσει. Ένα φεστιβάλ της τέχνης του δρόμου που πραγματοποιείται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τα τελευταία έξι (6) χρόνια. Διάφοροι εικαστικοί καλλιτέχνες δίνουν χρώμα στην πόλη του καρναβαλιού. Αρχές Απριλίου ολοκληρώθηκε η πρώτη τοιχογραφία, για το 2021, αφιερωμένη στο μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάσταση του 1821, Παπαφλέσσα. Δημιουργός της μεγάλου μεγέθους τοιχογραφίας ήταν ο Έλληνας ζωγράφος Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος. Παρακάτω εικονίζεται το εικαστικό έργο.

Πάτρα, Street Art Festival
Πηγή εικόνας: patrasevents.gr | Καλλιτέχνης: Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος

Διαδικασία συμμετοχής στο Street Art Festival

Στο φεστιβάλ της τέχνης του δρόμου έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι ενήλικες και διαθέτουν εμπειρία στις τοιχογραφίες. Δεν υπάρχει περιορισμός στην εθνικότητα και κάθε street artist επιλέγει το θέμα που επιθυμεί να σχεδιάσει. Στο φετινό φεστιβάλ υπάρχουν πέντε (5)θεματικές και είναι οι εξής: θέμα σχετικό με την Ελληνική Επανάσταση και την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την απελευθέρωση, θέμα σχετικό με την επέτειο των επτακοσίων χρόνων από τον θάνατο του Ιταλού ποιητή Δάντη Αλιγκέρι, θέμα σχετικό με την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου συγγραφέα της λογοτεχνίας Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, θέμα με την επέτειο των πενήντα χρόνων από το θάνατο του Αμερικανού τραγουδιστή Τζιμ Μόρισον και τέλος, ελεύθερο θέμα της επιλογής του κάθε καλλιτέχνη. Οι αιτήσεις για το Street Art Festival έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι συμμετέχοντες έχουν ανακοινωθεί.

Street Art, Πάτρα
Πηγή εικόνας: pressing.gr | Kαλλιτέχνης: a Squid Called Sebastian

Σκοπός του φεστιβάλ

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση της τέχνης του δρόμου στον αστικό ιστό. Το Street Art Festival πικεντρώνεται στη διοργάνωση εικαστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με κύριο στόχο την αναβάθμιση της πόλης και την επαφή των Πατρινών με την τέχνη. Ήδη πολλές τοιχογραφίες έχουν φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές και έχουν αγαπηθεί από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Η παρακάτω τοιχογραφία δημιουργήθηκε το 2018 από τον καλλιτέχνη WD και έχει τίτλο Time Hole και η παραπάνω τοιχογραφία με το γυμνασμένο άνδρα να κατασκευάζει είναι του καλλιτέχνη a Squid Called Sebastian και έχει ως τίτλο Hephaestus.

Street Art Festival
Πηγή εικόνας: kathimerini.gr | Kαλλιτέχνης: WD

Ιδιαίτερες τοιχογραφίες της πόλης

Οι τοιχογραφίες έχουν μια μοναδικότητα και ο κάθε καλλιτέχνης λέει τη δική του ιστορία μέσα από τα εικαστικά έργα. Η παρακάτω τοιχογραφία είναι δημιούργημα του Felix Rodewaldt και έχει ως τίτλο Watertower. Το συγκεκριμένο εικαστικό έργο βρίσκεται παραλιακά της πόλης στην παλιά και μεγαλύτερη βιομηχανία ενδυμάτων, βάμβακος και κλωστοϋφαντουργίας της Ελλάδας, την Πατραϊκή – Πειραϊκή. Πάνω από 25 εικαστικά έργα έχουν δημιουργηθεί σε πολυκατοικίες και κτήρια της Πάτρας κατά τη διάρκεια του Street Art Festival και συνεχίζεται…

Street Art Festival
Πηγή εικόνας: artinprogress.eu | Καλλιτέχνης: Felix Rodewaldt

Η τέχνη στην Πάτρα στοχεύει να αλλάξει την πόλη και να προωθήσει την τέχνη και τον πολιτισμό.

Πηγή: maxmag.gr