Σα. Απρ 20th, 2024

Ξεκινά η «μικρή διασύνδεση» Πελοποννήσου-Κρήτης – Ποντίζονται τα καλώδια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και αφού κριθεί από τους αρμόδιους ότι είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσει η πόντιση του καλωδίου για τη «μικρή διασύνδεση» Πελοποννήσου-Κρήτης από τον ΑΔΜΗΕ, μήκους 135 χιλιομέτρων.

Είναι η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και δύσκολο έργο, καθώς τα νερά είναι βαθιά, και αφορά το μεγαλύτερο σε μήκος project διεθνώς με εναλλασσόμενο ρεύμα, γι’ αυτό και η πόντιση θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ.

Η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Στον σχεδιασμό του έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες, θα είναι ελαφρύτερο αλλά και ισχυρότερο, ενώ για την πόντισή του έχουν αναπτυχθεί βελτιωμένες τεχνικές, ειδικά για τις ανάγκες του έργου.

Με πληροφορίες από το άρθρο του κ. Γιώργου Φιντικάκη που έχει αναρτηθεί στο energypress.