Πα. Απρ 19th, 2024

Ξεκινούν οι εργασίες για τις νέες δομές – Επί ποδός οι νησιώτες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αρχίζουν σήμερα, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, τα έργα κατασκευής των κλειστών δομών για τους μετανάστες στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αναβρασμός επικρατεί στα νησιά ήδη οι κάτοικοι  έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, οι διαδικασίες στους χώρους που έχουν επιταχθεί προχωρούν και από σήμερα θα γίνει περίφραξη των χώρων αυτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει την ανάγκη των τοπικών αρχόντων, του περιφερειάρχη, των δημάρχων, να έχουν μια συνεχή και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους και προσέθεσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αδρανείς. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. Προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών δομών. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας».

Στη Λέσβο με εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν  στην προοπτική αυτή, γυναίκες από τον Μανταμάδο μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Γυναίκες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Στη Χίο την πρώτη αντίδραση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του  όρους Αίπος, έδωσαν το απόγευμα της  Κυριακής, εκατοντάδες Χιώτες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων Χίου.

Στις 6 το απόγευμα συνέρρευσαν στο «17», όπου και βρίσκεται η επιταχθείσα έκταση των 625 στρεμμάτων και διεμήνυσαν  ότι η υπόθεση δημιουργίας της υπερδομής δεν θα είναι απλή μετά και την ομόφωνη, την Παρασκευή, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου

Επισημάνθηκε από τους ομιλητές η ανάγκη επαγρύπνησης και ετοιμότητας και προς τούτο συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης στην περιοχή σε 24ωρη βάση.

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δηλώνεται ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση. Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr