Πε. Μαρ 28th, 2024

ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ .

Ο κλάδος της μαζικής εστίασης είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία στον τομέα της εξυπηρέτησης των επισκεπτών την τουριστική περίοδο όλα τα τουριστική μέρη – και φυσικά και στην πόλη μας .

Ως ο περισσότερος πληττόμενος κλάδος της επαγγελματικής απασχόλησης που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από την πανδημία πρέπει να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το κράτος και να στηριχθεί για να μπορέσει να επιβιώσει .

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !

Κανένα ζευγάρι , καμία οικογένεια δεν πρόκειται να παραμένει πάνω απο μία ή δύο διανυκτερεύσεις σε ένα τουριστικό προορισμό , αν δεν μπορούν να βρούνε ανοικτή ταβέρνα ή εστιατόριο να φάνε.
Μην ξεχνάμε οτι οι μέρες των διακοπών είναι μέρες ξεκούρασης για τον καθένα …και οχι να μετατραπεί σε “ερευνητή “…που θα ψάχνει απο …δρόμο σε …δρόμο σε δρόμο , απο γειτονιά σε γειτονιά , απο σοκάκι σε σοκάκι …ανοιχτή ταβέρνα να φάνε οικογενειακώς .

 Θα σηκωθούν και θα φύγουν πολύ σύντομα γιατί δεν αρκεί μονο η θάλασσα και το καλό ξενοδοχείο αν μένουν ...νηστικοί . 

Γιατί με τόσες δυσκολίες που περνά ο κλάδος της εστίασης λόγω της ύφεσης και των αρνητικών συνεπειών που περνά ο κλάδος της εστίασης λόγω της πανδημίας , ο κίνδυνος των λουκέτων (προσωρινών ή οριστικών ) σε πολλά καταστήματα μαζικής εστίασης είναι υπαρκτός .

Αυτό συνεπάγεται χαμένα πιθανά έσοδα απο τις πιθανές διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιήσανε, τόσο για το ίδιο το κατάλυμα ( ξενοδοχείο) όσο και για μια σειρά ακόμη επαγγελμάτων, τα οποία η επαγγελματική τους δραστηριότητα άπτεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του τουρισμού και την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών .
Ετσι πχ. οταν θα αναχωρήσει ο πελάτης αυτός ο οποίος φεύγει απο τον τουριστικό προορισμό… οχι γιατί …δεν καλύπτεται απο την φυσική ομορφιά και την θάλασσα , αλλά …γιατί δεν βρίσκει να φάει ή οι επιλογές του θα εχουν πλέον δραματικά μειωθεί με τα λουκέτα που θα πέσουν … , τότε χάνει έσοδα και η υπόλοιπη αγορά .
Π.χ. ο φούρναρης λογικό είναι οτι θα πουλήσει πλέον …λιγότερα ψωμιά , το μαγαζί με τα τουριστικά είδη δεν θα πουλήσει αναμνηστικά αφού θα φύγουν οι επισκέπτες , η κάβα των ποτών δεν θα πουλήσει ποτά στις ταβέρνες και στις καφετέριες , οι καφετέριες θα χάσουν και αυτές τα χρήματα που θα έβγαζαν απο αυτόν τον πελάτη που θα έμενε μια η δύο μέρες παραπάνω στην πόλη και κάποια στιγμή λογικό είναι να πήγαινε να πιεί ενα ποτό ή καφέ με την σύζυγο του .
Ομοίως ο ψαράς και ο κρεοπώλης δεν θα πουλήσουν τις ποσότητες απο ψάρια ή κρέας στην ταβέρνα όπως παλιά , αφού θα μειωθούν οι διανυκτερεύσεις και δεν θα υπάρχουν πελάτες ή το χειρότερο …δεν θα υπάρχουν ταβέρνες …αφού θα εχουν βάλει λουκέτο !

Οσο ποιό σύντομα γίνει αντιληπτό βάση του παραπάνω παραδείγματος , σε όλους όσους λόγω αρμοδιότητας λαμβάνουν τις αποφάσεις για άνοιγμα – κλείσιμο καταστημάτων – και κυρίως προς την Κυβέρνηση που εχει τον τελευταίο λόγο , οτι , οι συνέπειες που θα φέρει η συρρίκνωση του κλάδου της εστίασης ή ο μερικός ή ολικός αφανισμός της σε κάθε τουριστική περιοχή , θα είναι μια “καραμπόλα !!” αρνητικών συνεπειών, που έμμεσα …θα επέλθουν και πρός την υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα της κάθε πόλης – περιοχής που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό τόσο το καλύτερο !
Με λίγα λόγια θα πληγεί …όλη …την αγορά !!

Σε 1,5 εβδομάδα έχουμε… Τσικνοπέμπτη .
Τέτοιο διάστημα σε άλλες εποχές οι παρέες έκλειναν τραπέζια με ονόματα στις ταβέρνες για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης .
Τώρα το ταμπελάκι …γυρισμένο στην θεση “ΚΛΕΙΣΤΟ “…εχει συμπληρώσει πλέον ….τόσο καιρό !!!
Επιπλέον χάθηκαν και τα έσοδα απο τις “πίτες” της νέας χρονιάς που έκοβαν οι Σύλλογοι τον Ιανουάριο στις ταβέρνες .
Χτυπήματα απανωτά … “γιατρικό” όμως θα έρθει ;;;

Το μόνο …”γιατρικό” πλέον , είναι η κρατική στήριξη η κρατική επιδότηση του κλάδου της εστίασης , και οχι με δανειακού τύπου επιδοτήσεις , αλλά δωρεάν είτε α)μέσω εφ΄απαξ επιδότησης β) με την είτε με την χορήγηση αποζημίωσης είτε γ) με την επιδότηση – χρηματική κάλυψη όλων των πάγιων δαπανών το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις της εστίασης. Το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να περιλαμβάνει τους τελευταίους μήνες του 2020 Νοέμβριο και Δεκέμβριο και από την νέα χρονιά το 2021 όσους μήνες θα εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά . Ακόμη και σε περίπτωση που προκύψουν θετικές εξελίξεις και ο κλάδος της εστίασης επιτραπεί και ανοίξει πχ. τον μήνα Απρίλιο , καλό είναι τα προστατευτικά αυτά ευνοϊκά μέτρα να έχουν χρονικό ορίζοντα ως και το τέλος Μαΐου 2021 για να μπορέσουν να επιζήσουν οι επιχειρήσεις αυτές ως την αρχή του Καλοκαιριού .

Η κρατική στήριξη στο κλάδο της εστίασης είναι πλέον ΑΝΑΓΚΑΙΑ , και δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για χρονική μετατόπηση της .
Να σωθεί όσο το δυνατόν σύντομα ότι μπορεί να σωθεί ακόμη απ΄τον περισσότερο δοκιμαζόμενο επαγγελματικό κλάδο- την εστίαση , πρίν να είναι αργά .

Σε πολλές περιοχές της χώρας αφού είμαστε τουριστική χώρα , ο κλάδος της εστίασης αποτελεί το βασικό κλάδο- την κύρια επαγγελματική απασχόληση , ή μεγάλο μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητας της πόλης.
Επιπλέον στις τουριστικές περιοχές ενας αριθμός εργαζομένων βιοπορίζεται ως επαγγελματικό προσωπικό που απασχολείται υπαλληλικά στον τομέα της εστίασης ( πχ. σερβιτόροι , μαγείρισσες, κτλ) .

Οι συνέπειες λοιπόν συρρίκνωσης του κλάδου της εστίασης, ως συνέπεια της αναστολής λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας , δεν θα περιοριστούν ή πλήξουν μόνο το τομέα του Τουρισμού οσον αφορά την σίτιση των επισκεπτών κάθε περιοχής , αλλά επιπλέον θα επεκταθούν και στην επαγγελματική απασχόληση των επαγγελμάτων που απασχολούνται στον κλάδο αυτό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία , με ότι αυτό συνεπάγεται και στις κοινωνικές συνέπειες .

Όσο νωρίτερα λοιπόν μπορέσουν να αποφευχθούν τα λουκέτα τόσο καλύτερο για όλους ! – από την μια να σωθούν οι επιχειρήσεις και να μην μείνει και άνεργο το προσωπικό αλλά και τα συναφή με την εστίαση καταστήματα πχ φούρνος, ψαράδικο, κάβα ποτών κ.α. και από την άλλη να γλιτώσει το κράτος έγκαιρα …από το να πληρώνει μαζικά επιδόματα ανεργίας σε ανθρώπους που πριν ήταν καταστηματάρχες ή προσωπικό εστιατορίων πχ σερβιτόροι κτλ.

Για άλλη μια φορά ως Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Αγ. Θεοδώρων , χτυπάμε το «καμπανάκι» κινδύνου ! Πριν έρθει η ώρα… να χτυπηθεί η «καμπάνα» πλέον ….και να χτυπηθεί… “νεκρώσιμα” ! με ή χωρίς εισαγωγικά .
Όταν έρθει η ώρα να χτυπήσει η καμπάνα …θα είναι αργά για όλους !!!

Ας σωθεί ότι μπορεί να σωθεί πριν να είναι αργά ! Και το Πάσχα… πλησιάζει.
Οι επιχειρηματικές αποφάσεις για την συνέχιση η μη ( λουκέτο) λειτουργίας μιας επιχείρησης εστίασης την εαρινή περίοδο , πρέπει να μπορέσουν να έχουν ξεκαθαρίσει πριν από το Πάσχα.
Γι αυτό και η εφαρμογής της Κυβερνητικής στήριξης στον τομέα της εστίασης , πρέπει να εχει άμεση εφαρμογή !

Τουλάχιστον ως τις αρχές Μαρτίου να εχει τεθεί σε εφαρμογή όποιο κυβερνητικό μέτρο ελάφρυνσης αποφασιστεί για τον κλάδο της εστίασης .

Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια !

Ρώτησε κανείς…για τον επαγγελματία που ζεί αποκλειστικά απο μια ταβέρνα , πως καταφέρνει και ζεί την οικογένεια του ; πως …καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού , παράλληλα με τα τρέχοντα πάγια έξοδα λειτουργίας του μαγαζιού του που παράγονται… ακόμα… και αν αυτό είναι… σε αναμονή – προσωρινό κλείσιμο ;;
Οι λογαριασμοί τηλεφώνου , λογιστή, ρεύματος , κοινοχρήστων δεν σταματούν να … έρχονται ! Οι μηνιαίες εισφορές ΕΦΚΑ τρέχουν …και επιπλέον ο ΕΦΚΑ βάζει και πρόστιμο …αν αργήσει να πληρωθεί η μηνιαία εισφορά! Λες και …”ξεχυλάνε “τα χρήματα απ΄ τις τσέπες των επαγγελματιών εν μέσω πανδημίας… και σκόπιμα …αργούν να πληρώσουν !

Kαλή δύναμη σε όλα τα καταστήματα ΜΕΛΗ του Συλλόγου μας στον τομέα της μαζικής εστίασης.

Καλή δύναμη συνολικά στον τομέα της ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ που η ομαλή και πλήρη απρόσκοπτη λειτουργία του, είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού ενόψει της εαρινής περιόδου .

Νικόλαος Θεοδοσάκης

Πρόεδρος
Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων .