Πε. Μαρ 28th, 2024

Οι νυχτερίδες είναι το «μυστικό» των οινοποιών του Μπορντό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τι σχέση έχουν οι νυχτερίδες με το καλο κρασί; Οι Γάλλοι οινοποιοί συμμετέχουν σε ένα μεγάλο πείραμα

Στο Μπορντό την περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με το κρασί, οι νυχτερίδες είναι… κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Καθώς η συγκομιδή του 2020 ξεκίνησε νωρίς οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι οινοπαραγωγοί είναι πολλές. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμό 25% σε αρκετές ποικιλίες ευρωπαϊκών μη αλκοολούχων ποτών τον περασμένο Οκτώβριο, η αξία του κρασιού Μπορντό μειώθηκε 46% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον συνολικό όγκο πωλήσεων να συρρικώνεται κατά 18% σύμφωνα με το Γραφείο Οίνου του Μπορντό (CIVB).

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Το τελευταίο 12μηνο οι εξαγωγές του Μπορντό μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή των υψηλής ποιότητας κόκκινων κρασιών μειώθηκε κατά 30% καθώς η πανδημία εμπόδισε τις πωλήσεις. Ένα Château Mouton Rothschild του 1999 πωλείται περίπου 330 $ ενώ υπό άλλες συνθήκες η τιμή του θα ήταν στα $ 500.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μείωση της απόδοσης των αμπελώνων με βασικές αιτίες την κλιματική αλλαγή αλλά και τα παράσιτα. Η συγκομιδή του Μπορντό το 2019 μειώθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 ετών και 28%, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια.Τα παράσιτα είναι αυτό που ενέπνευσε τους οινοπαραγωγούς του Μπορντό να στραφούν στις νυχτερίδες για να σώσουν την παραγωγή.


This image has an empty alt attribute; its file name is GranEspresso_WebBanner_730x200px.gif



Το περασμένο φθινόπωρο, στο Château Lapelletrie στο Saint-Émilion της Αν Μπισκάιγ, οινοπαραγωγός 9ης γενιά,  δεκάδες νυχτερίδες περιπλανώνται πάνω από τον αμπελώνα αναζητώντας έντομα. Η Μπισκάιγ συμμετέχει σε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που έχει στόχο να επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο των νυχτερίδων σε δύο από τα πιο επεμβατικά παράσιτα αμπελώνων: τον ευρωπαϊκό σκώρο αμπέλου και το σκώρο μούρων σταφυλιών.

Και οι οινοποιοί στη Βουργουνδία συμμετέχουν σε μια μελέτη παρόμοια με εκείνη του Μπορντό. Κάποιοι στι Dordogne έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν ξύλινες φωλιές νυχτερίδων στους αμπελώνες τους.