Τε. Ιούν 26th, 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (video-φωτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες», που διοργανώνει ο Δήμος Κορινθίων στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης».

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική αξία, την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του εγχειρήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Εύη Κοκκίνου, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Συντονίστρια Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της».

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ άνοιξαν το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, τα οποία παρουσίασαν την «Ελένη» του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, τα σχολεία Jakov Xoxa School και Flatrat E Dijes School από το Φιέρι της Αλβανίας, παρουσίασαν χορογραφημένη εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το Big Bang School από τη Νέα Προποντίδα παρουσίασε μια σύνθεση με τίτλο «Την άμμο του αιγιαλού, Γυναίκα». Οι πρωινές εκδηλώσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν το 1ο και το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, τα οποία συνέπραξαν στην παράσταση «Συνάντηση τραγικών ηρωίδων».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέδριο-συζήτηση με θέμα «Δίκτυο Πόλεων “Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της”: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης». Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα.

Στην κύρια ομιλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας παρουσίασε τα οφέλη από την πολιτιστική διπλωματία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα, αλλά και τις σταθερές βάσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσουν.

Στο συνέδριο ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών γύρω από θέματα όπως η εκπαίδευση και τα δίκτυα σχολείων, τα μουσεία ως τόπος επιτέλεσης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και η συμμετοχή της Κορίνθου σε υπάρχοντα δίκτυα πόλεων. 

Τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών, ανάληψη πρωτοβουλιών, ισοτιμία, δέσμευση μέσα στη νέα εποχή με συναντίληψη και συμπερίληψη.

Τέλος, εγκρίθηκε από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών (Κόρινθος, Συρακούσες, Φιέρι, Κέρκυρα και Διαπόντιες Νήσοι, Λευκάδα, Άρτα, Άκτιο-Βόνιτσα) το ψήφισμα για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων, που θα κινηθεί στους άξονες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης.

.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 81d9a408-667a-445d-9747-2f0f5a483a75.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6ffc092b-e294-496c-a798-78e5796811a1.jpg

Φωτογραφική  Έκθεση «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη

Στον χώρο του θεάτρου εκτίθενται από τις 10/5/2024 ανέκδοτες φωτογραφίες από την κινηματογραφική «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια), από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA.

Το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου πραγματοποιείται φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.