Πε. Απρ 18th, 2024

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον δρόμο για τον Τζ. Φλόιντ – Το ίδιο έκανε ο Ιάκωβος με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (εικόνες)

1965-2020: O αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στη Σέλμα, στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ - Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μπρούκλιν για τον Τζορτζ Φλόιντ |Facebook/Archbishop Elpidophoros of America/Life Πηγή: Protagon.gr

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πενήντα πέντε χρόνια μετά την ιστορική πορεία του αρχιεπισκόπου Ιακώβου στη Σέλμα της Αλαμπάμα, στο πλευρό του εμβληματικού πάστορα και αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατέβηκε στο Μπρούκλιν για να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ

Ακόμα και σε πρώτη ανάγνωση, η ενέργεια του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου είναι ιστορική: βάδισε στο πλευρό των ανώνυμων Νεοϋορκέζων στους δρόμους του Μπρούκλιν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυφύλακες στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη.

Τα πλακάτ πίσω από τον επικεφαλής των ορθοδόξων των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τον αφροαμερικανό διαμερισματικό πρόεδρο του Μπρούκλιν Ερικ Ανταμς και τον ελληνοαμερικανό τοπικό γερουσιαστή Αντριου Γκουνάρντες, έγραφαν «Black lives matter», οι ζωές των μαύρων μετρούν.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς και ανέφερε στο μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ηρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να σταθώ αλληλέγγυος με τις αδελφές και τους αδελφούς των οποίων τα δικαιώματά έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Αυτή ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία κανενός είδους, και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, διότι η βία προκαλεί περισσότερη βία. Πρέπει να μιλάμε και να μιλάμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό καθήκον μας και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπου. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία σοβαρής σωματικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στον τόπο μας τρέχει ακόμα βαθύτερα και πρέπει να θεραπευτεί με πράξεις, καθώς και με λόγια. Και έτσι, θα συνεχίσω να στέκομαι στο ρήγμα μαζί με όλους εκείνους που δεσμεύονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας για κάθε πολίτη καλής θέλησης, ανεξάρτητα από τη φυλή τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική καταγωγή».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έδειξε ότι είναι ένας ιεράρχης που αφουγκράζεται την (αμερικανική) κοινωνία. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, και καθώς οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από ταραχές που είχαν να σημειωθούν από τη δεκαετία του 1960 και τα δύσκολα χρόνια του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και όχι μόνο, αυτή η ενέργεια του Ελπιδοφόρου θυμίζει τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Ο οποίος στα 1965, σε μια κομβική στιγμή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ, αποφάσιζε να σταθεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και να βαδίσει μαζί του στην ιστορική πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Αυτή η ενέργεια του Ιάκωβου τον είχε φέρει στο εξώφυλλο του Life, ενώ είχε αναδείξει –ίσως για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο– την αθόρυβη ως τότε συμβολή των Ελληνοαμερικανών στη δημιουργία αυτού που αποκαλούμε σύγχρονη Αμερική.

Ασφαλώς οι εποχές και τα μεγέθη δεν είναι ίδια. Αλλο τότε, άλλο τώρα. Φαίνεται όμως ότι στις ΗΠΑ, ορισμένα ζητήματα, όπως ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρειάζονται διαρκή υπενθύμιση. Και με τους (θρησκευτικούς) ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα.

Πηγή: Protagon.gr