Πε. Απρ 18th, 2024

Ο Φαρισαίος διαχρονικά…διαδικτυακά …συνειρμικά!!! – Γράφει ο Χρήστος Ρουμελιώτης (Θεολόγος)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Φαρισαίος διαχρονικά…διαδικτυακά …συνειρμικά!!!

ΤΕΛΩΝΟΥ & ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ – ΤΡΙΩΔΙΟ!

Του Χρήστου Ρουμελιώτη (Θεολόγου)

«Σταθείς προς εαυτόν»: ο Φαρισαίος – κατά την ερμηνεία του καθηγητή Ν. Λούβαρι, –  αφού εστάθη εις εμφανές μέρος του ιερού, δια να τον βλέπουν οι άλλοι, ή διαφορετικά, αφού στάθηκε επιδεικτικά στο μέσον του ναού, άρχισε να προσεύχεται: Θεέ μου σ’ ευχαριστώ που δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους, άρπαγας, άδικος, μοιχός, ή και σαν αυτό τον Τελώνη. Εγώ νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα, και δίνω στο Ναό το ένα δέκατο από τα εισοδήματά μου».

 Εξαίσια, καταπληκτικά! Συγχαρητήρια και πάλι μπράβο σου, υπερφίαλε άνθρωπε και επιδειξιομανή Φαρισαίε! Για ό,τι καλό είσαι και για όλα αυτά τα καλά που κάνεις, αγαπητέ Φαρισαίε, κερδίζεις …«ταξίδι»!  Ένα ταξίδι στην Κόλαση! Και μάλιστα το τελευταίο σου και αιώνιο σου ταξίδι! Δεν είναι αστείο, δεν είναι ψέματα. Δεν κάνει πλάκες ο Θεός, απλά «οι άνθρωποι του Θεού» θα πάθουν την «πλάκα» τους! Ούτε λέει ψέματα ο Θεός! Λέει αλήθειες και μόνο αλήθειες. Αλήθειες  τρανταχτές και θανατηφόρα πικρές, που φέρνουν τα πάνω κάτω, αφού στην άλλη ζωή «οι πρώτοι έσονται έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι!».  Ερώτημα: Τι κακό κάνει ο εκπρόσωπος του Ιουδαϊκού ιερατείου και «κερδίζει» πανηγυρικά την κόλαση; Απάντηση: Τίποτα τo κακό! Μόνο καλά κάνει. Αλλά όλες αυτές τις αρετές  που έχει   – δεν είναι άρπαγας, άδικος,  μοιχός, ή παλιάνθρωπος σαν τους άλλους,  ή κλέφτης σαν τον τελώνη –  καθώς  και όλα τα καλά που κάνει – νηστεύει δυο φορές τη βδομάδα και δίνει το ένα δέκατο σε φιλανθρωπίες από τα εισοδήματά του – τα φωνάζει δυνατά, επιθυμεί να τα μάθουν όλοι, τα δημοσιοποιεί,  τα διατυμπανίζει μπροστά στον κόσμο για να τον θαυμάσει και μπροστά στον Θεό για να τον …εκβιάσει!  Βλέπεις πόσα καλά κάνω Θεέ μου; Υποχρεούσαι λοιπόν, να μου εξασφαλίσεις τον Παράδεισο!!! Το ακούς; Υποχρεούσαι!!!

Αλήθεια τι ωραία Παραβολή! Καταπέλτης σωστός! Και τι επικαιρότητα; Τρομερή! Πιο επίκαιρη δεν γίνεται! Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Δίνουν και παίρνουν! Τι δεν θα έδινε ο αξιοθρήνητος και άτυχος Φαρισαίος για να ζούσε στην εποχή μας, να ζούσε στο 2020 και να έχει στη διάθεσή του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Το face Book, το instagram, τα διάφορα θρησκευτικά sites, και το  YouTube, για να μπορεί να προβάλλει τα πνευματικά του επιτεύγματα, με μπόλικες φωτογραφίες – «ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό» γράφουν τα sites, – να επιτρέπει να παρελαύνουν μέσα στο ναό φωτογράφοι και καμεραμεν,  και να επιλέγονται από εκατοντάδες φωτογραφίες και να στέλνονται για δημοσίευση,  οι καλύτερες στάσεις και πόζες και ανφάς και προφίλ και υπό γωνία και με τα χέρια ψηλά και χαμηλά και προσευχητικά και διαγωνίως και όλα αυτά σε κατάσταση απολύτου κατανύξεως και άκρας ταπεινώσεως!!! Είχε βέβαια και ο «σταθείς προς εαυτόν» Φαρισαίος,  το διαδίκτυο της εποχής του , «το μέσον του ναού», το «εμφανές σημείον» κατ’ άλλους, το δικό του internet αν θέλετε, για να ενημερώνονται για τα πνευματικά του κατορθώματα, όλοι οι παρευρισκόμενοι στο ναό, ελεεινοί αμαρτωλοί! Όμως πόσο «αδικημένος» ήταν έναντι των σημερινών ομοϊδεατών του,  που μπορούν να χρησιμοποιούν με ευκολία το ιντερνέτ και έτσι να μην θάβεται κανένα πνευματικό τους μεγαλούργημα!. Τι δυνατότητες τους παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, που εκείνος ο καημένος θα τις ζήλευε και τις εστερείτο! Και καλά εκείνος ο ταλαίπωρος αλαζόνας, διαφήμιζε τον εαυτό του, για τις αρετές, που πιθανόν να είχε και τις καλές του πράξεις, που σίγουρα έκανε. Και σίγουρα έκανε τις καλές του πράξεις από το δέκατο των δικών του εσόδων! Από τα προσωπικά του έσοδα!!!!! Πιθανόν γιατί δεν ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα πολλά για τα…. γηρατειά του, ή τω καιρώ εκείνω, πιθανόν να μην  υπήρχαν έσοδα από άλλες πηγές π.χ. έρανος της αγάπης, ή πώληση ημερολογίων! Όμως οι σύγχρονοι ομοϊδεάτες του, πέραν των καλών έργων και πέραν του ευγενούς και εν …. κρυπτώ «χριστιανικού ανταγωνισμού», της προσφοράς των τριών ή δυόμιση , ή τρεισήμισι χιλιάδων μερίδων φαγητού προς τα δυστυχή θύματα της οικονομικής κρίσης – άραγε ποιος είπε το «μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου»! –  προβάλλουν ως μέγιστα πνευματικά κατορθώματα, τις απλές υποχρεώσεις τους και τα αυτονόητα καθήκοντα που απορρέουν από το λειτούργημά τους! Ο νοών νοείτω! Και βεβαίως – βεβαίως,  δεν παραλείπονται από τα διαφημιστικά σποτάκια τους και οι δισ-….. τρις…..- έως πολύ…- ανατριχιαστικές (Ωχ! ….μπερδεύτηκα…) πνευματικές  μαζώξεις, επί τοις ονομαστηρίοις του τάδε αδελφού και επί τη τάδε ιερά πανηγύρει.   Συγκλονιστικά πνευματικά κατορθώματα! Όντως! Πέφτουν ως βάλσαμο και καταπραΰνουν τον πόνο, του σημερινού πονεμένου και πενόμενου ανθρώπου! 

Και για να μιλήσουμε και για τον άνθρωπο του Θεού!  Ποιος είναι άραγε αυτός; Μήπως είναι αυτός, που σαν τον Τελώνη, μακρόθεν εστώς  ουκ ήθελεν ουδέ τους οφθαλμούς εις τον ουρανόν επάραι ….λέγων: Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ …… ;  Ο δεδικαιωμένος λοιπόν και ο Τελώνης κάθε εποχής, που κερδίζει το ταξίδι στον Παράδεισο και όχι στην Κόλαση, είναι ο «μακρόθεν εστώς» της δημοσιότητας  και όχι ο «σταθείς προς εαυτόν» και προς τα κανάλια!!! Και επειδή η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός είναι μια οχιά που απειλεί να καταστρέψει τον «πνευματικό» άνθρωπο, τον θρησκευόμενο άνθρωπο, ίσως  τον κάθε άνθρωπο, ας προσπαθήσουμε, μια φορά έστω, να μιμηθούμε τον Τελώνη. Να κάνουμε μια αρχή, λέγοντας ένα «ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ»! Γιατί ακούγοντας αυτή την Παραβολή, όλοι μέσα μας συμπαθούμε τον Τελώνη και στη ζωή μας,  είμαστε πιστά αντίγραφα του Φαρισαίου!

Γι’ αυτό ας πάρουμε λίγο στα σοβαρά το «πας ο υψών …….κλπ …κλπ ….κλπ»!

Καλό Τριώδιο