Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο CEO της Google προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει έλεγχο όπως τα πυρηνικά όπλα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, αφού όπως είπε οι ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη «τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα», προσθέτοντας πως η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ επιβλαβής» αν αναπτυχθεί λανθασμένα.

Ο Sundar Pichai ζήτησε επίσης ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοιο με αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής της Google υπογραμμίζει επίσης πως ο ανταγωνισμός στον τεχνολογικό κλάδο, θα μπορούσε παραμερίσει τις ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εκπομπή 60 minutes του CBS, ο Sundar Pichai είπε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν παγκόσμια ρυθμιστικά πλαίσια παράλληλα με την ανάπτυξη των συστημάτων Al.

Σύμφωνα με τον Guardian, τον περασμένο μήνα, χιλιάδες ειδικοί, ερευνητές και υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Ελον Μασκ, ζήτησαν εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη μιας ισχυρής τεχνολογίας Α.Ι.

Στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, ανήκει η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google έχει ήδη λανσάρει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το Bard, επιχειρώντας να «απαντήσει» στο ChatGPT.

Ο Sundar Pichai υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, λόγω των δυνατοτήτων για παραπληροφόρηση.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί εύκολα ένα βίντεο, όπου θα μπορούσε να φαίνεται ο Σκοτ (σ.σ Σκοτ Πέλεϊ, ο δημοσιογράφος του CBS που του πήρε τη συνέντευξη) να λέει κάτι, ή εγώ να λέω κάτι, που ποτέ δεν είπαμε. Και θα μπορούσε να είναι αληθοφανές. Σε κοινωνική κλίμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά».

Ο επικεφαλής της Google υποστήριξε ότι η έκδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της που είναι τώρα διαθέσιμη στο κοινό, μέσω του chatbot Bard, είναι ασφαλής. Πρόσθεσε ότι η Google συμπεριφέρεται υπεύθυνα και δεν λανσάρει στο κοινό προηγμένες εκδόσεις του Bard, προκειμένου να δοκιμαστούν.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του CBS γιατί η Google κυκλοφόρησε το Bard, ενώ δεν κατανοούσε πλήρως πώς λειτουργεί, ο Πιτσάι απάντησε: «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι. Δε νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πλήρως ούτε το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό».

Ο Πιτσάι παραδέχτηκε ότι η κοινωνία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία» μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται και προσαρμόζεται στις αλλαγές σε σύγκριση με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους της πιο γρήγορα».