Πα. Μαρ 29th, 2024

Παιδικοί σταθμοί: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για το συμπληρωματικό πρόγραμμα που προβλέπει voucher 180 ευρώ και σε δημοσίους υπαλλήλους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με την Αριθμ. Δ11/οικ. 32940/1376/26-08-2020 απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υλοποίησης προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, για την παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και ειδικότερα για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με σκοπό την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της παιδικής προστασίας.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση:

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Ωφελούμενοι είναι:

– Μητέρες βρεφών και νηπίων- Μητέρες νηπίων με Αναπηρία.

– Άτομα τα οποία έχουν και ασκούν κατά νόμο την επιμέλεια των παιδιών

2. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις και να είναι

α) υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού), ή

β) μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι/ες δεν δύναται να είναι δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων υλοποιούμενων Πράξεων στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

γ) ωφελούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία α), β), οι οποίοι διαμένουν σε δήμους, στους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 4. «Ρύθμιση θεμάτων δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης» του ν. 4704/2020, με το οποίο, ανεστάλη κατ’ εξαίρεση μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία ο/η αιτών/ούσα επιθυμεί το τέκνο του/της, που πάσχει από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες, να τοποθετηθεί σε δομή Βρεφικού ή Παιδικού Σταθμού (Α1 ή Α2, άρθρο 5 της παρούσας), ισχύουν τα ίδια κριτήρια συμμετοχής της αντίστοιχης κατηγορίας – θέσης Α1 ή Α2, όσον αφορά την εργασιακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα και απαιτείται, αφενός η προσκόμιση έγγραφης υπεύθυνης δήλωσης του νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα, περί αποδοχής του παιδιού και αφετέρου η γνωμάτευση ιατρού, ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης στο πλαίσιο λειτουργίας του βρεφικού, βρεφονηπιακού ή και παιδικού σταθμού.

ΕΤΗΣΙΑ ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ

1. Το ποσό που καταβάλλεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., για κάθε κατηγορία δομής/Θέσης από (Α1 έως Β2), ανέρχεται στο ποσό των 180 ευρώ μηνιαίως και με μέγιστη διάρκεια τους έντεκα (11) μήνες, και όχι πέραν της 31/7/2021, ανεξαρτήτως κατηγορίας δομής. Δίνεται ως οικονομική στήριξη των ωφελούμενων και θα καλύπτει το σύνολο, ή μέρος της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της σίτισης του βρέφους, ή του νήπιου.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία, ο/η ωφελούμενος/η λάβει «αξία τοποθέτησης», την οποία δεν ενεργοποίησε, λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής, στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί, μπορεί να την ενεργοποιήσει για πρώτη φορά, σε άλλη δομή και κατηγορία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κατά την 1η ημέρα του μήνα, ή την 1η εργάσιμη του μήνα, εκτός του τελευταίου μήνα (Ιούλιο).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

1. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν:

α. Στο οικογενειακό εισόδημα:

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) μερών/συζύγων, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στο πρόγραμμα του/της αιτούντος/ούσας, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2019 έως 31.12.2019).

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα αναλύεται ως εξής:

Έως (30.000,00 ) ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά

Έως (33.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία (3) παιδιά

Έως (36.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά και

Έως (39.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) και άνω

Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο για τον υπολογισμό του εισοδήματος, περιλαμβάνει: α) τέκνα μέχρι 18 ετών, β) τέκνα έως 24 ετών, σε περίπτωση που σπουδάζουν και γ) άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτου ηλικίας.

β. Στην οικογενειακή κατάσταση.

γ. Στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση

2. Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., διεξάγεται από Επιτροπές και πραγματοποιείται βάσει του συστήματος μοριοδότησης, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

3. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών, που πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα στην εφαρμογή από τους ενδιαφερόμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερόμενων, βάσει του συστήματος μοριοδότησης.

4. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ελέγχει την πληρότητα των αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, όπως αυτά θα εξειδικευθούν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση που σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο 1α του παρόντος άρθρου δεν έχει εκδοθεί η Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, είναι δυνατή η άντληση των σχετικών στοιχείων μέσω της Α.Α.Δ.Ε. για όλους/ες τους/τις ωφελούμενους/ες που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και έχουν αιτηθεί τη γρήγορη εκκαθάριση της λόγω συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Η μη υποβολή δήλωσης συνιστά λόγο απόρριψης από το πρόγραμμα.

5. Κριτήρια επιλογής και σύστημα μοριοδότησης.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια μοριοδότησης:

α) Για το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα τα μόρια που θα δοθούν υπολογίζονται βάσει του τύπου: 

Όπου:

Ε είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και των δύο συζύγων/μερών (όπως αποτυπώνεται στο πεδίο Γ2 ΕΚΚ.ΕΙΔ.ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛ.) και Π είναι το ποσό των 500 € για κάθε παιδί, που εντάσσεται στα ηλικιακά όρια του άρθρου 5 της παρούσας (έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Για τα εισοδήματα που ο ανωτέρω τύπος δίνει αρνητικό αποτέλεσμα, η μοριοδότηση είναι μηδενική. Στην περίπτωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι υπερβαίνουν τα οριζόμενα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. εισοδηματικά κριτήρια, τότε δεν βαθμολογούνται σε κανένα κριτήριο και απορρίπτονται.

Αντί «συζύγων», ανάλογη εφαρμογή γίνεται και για άτομα που έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης και υπάγονται στις ρυθμίσεις του ν. 3719/2008 ή 4356/2015. Η μοριοδότηση των ανωτέρω κριτηρίων παρουσιάζεται αναλυτικά και στον ακόλουθο πίνακα:

6. Βάσει των παραπάνω η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

– Επεξεργασία στοιχείων των αιτήσεων με πληροφοριακό σύστημα, διασταύρωση και έλεγχο των σχετικών στοιχείων και δικαιολογητικών. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, όπου είναι δυνατόν, γίνονται με χρήση των διεπαφών που παρέχονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Βαθμολόγηση των ενδιαφερομένων ατόμων, σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 5 και κατάταξη τους με σειρά προτεραιότητας.

– Δημιουργία προσωρινών πινάκων στους οποίους θα περιέχονται τα επιλεγέντα άτομα με βάση την μοριοδότησή τους και κατά σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού του προγράμματος.

– Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

– Εξέταση τυχόν ενστάσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην πρόσκληση.

– Οριστικοποίηση και ανάρτηση οριστικών αποτελεσμάτων.

7. Οι αιτούντες/σες θα θεωρείται ότι έλαβαν γνώση αυτών, με μόνη την ανάρτηση των σχετικών πινάκων εκ μέρους της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

8. Μετά την επιλογή, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. χορηγεί σε κάθε ωφελούμενο την «Αξία τοποθέτησης», η οποία είναι αυστηρά προσωπική και δεν μεταβιβάζεται, ούτε πωλείται. Η παραβίαση των προαναφερομένων, οδηγεί στην ακύρωση της αξίας τοποθέτησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

1. Ενέργειες ωφελουμένων:

α. Αφού λάβουν την «αξία τοποθέτησης», οι ωφελούμενοι/ες απευθύνονται σε οποιαδήποτε Δομή της επιλογής τους, για την εγγραφή του τέκνου τους.

β. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, μεταξύ ωφελούμενου/ης με τη Δομή/Φορέα, στην οποία θα προσδιορίζονται ιδίως:

– Oι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ξεκινούν την 1η του μήνα, ή την 1η εργάσιμη του μήνα, εφόσον η σύμβαση υπογράφηκε κατά την ημερομηνία αυτή.

– Το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών.

– Οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων.

– Οι υποχρεώσεις της Δομής, και ιδίως (i) για μη είσπραξη οποιασδήποτε πρόσθετης χρηματικής αμοιβής από τα ωφελούμενα άτομα, για τις υπηρεσίες που οι Δομές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν και τις οποίες καλύπτει η «αξία τοποθέτησης», συμφώνως προς τα άρθρα 3 και 6 της παρούσας και την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και (ii) για την μη μετατροπή συστατικών στοιχείων των υπηρεσιών τους (ενδεικτικά αναφέρονται όροι όπως η χρονική διάρκεια λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας εβδομαδιαίως και ημερησίως).

γ. Ο/η ωφελούμενος/η υπογράφει το τυποποιημένο έντυπο, με το οποίο παρέχει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς τη Δομή για λογαριασμό του/της.

2. Ενέργειες Δομών/Φορέων:

α. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών και εντός προθεσμίας, η οποία ορίζεται στην/στις πρόσκληση/εις, οι Δομές ή οι Φορείς, στους οποίους αυτές ανήκουν, αποκτούν πρόσβαση και υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή «Κατάσταση ωφελούμενων παιδιών ανά φορέα/δομή» της ΕΕΤΑΑ, τα ακόλουθα έγγραφα:

– σύμβαση της παρ. 1β με κάθε ωφελούμενο/η,

– εξουσιοδότηση της παρ. 1γ,

– κατάσταση ωφελούμενων ανά δομή /κατηγορία

– Υπεύθυνη Δήλωση του/των νόμιμου/ων εκπροσώ-που/ων περί αποδοχής των όρων του προγράμματος και δήλωσης αριθμού λογαριασμού Τραπέζης, στον οποίο θα γίνονται οι πληρωμές,

– τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα που αφορούν ιδί-ως στην άδεια ίδρυσης, νόμιμης λειτουργίας και εκπροσώπησης της Δομής, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τα προβλεπόμενα στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

β. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής αλλά και των παραστατικών πληρωμής τους, οι Φορείς/ Δομές ενημερώνονται από το δικαιούχο Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. με το «Έντυπο Διοικητικού Ελέγχου» (ΕΔΕ), για τυχόν ελλείψεις των σχετικών δικαιολογητικών.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ.

www.e-forologia.gr