Πα. Μαρ 29th, 2024

Παναγιώτης Πιτσάκης: Δασμοί και ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ως μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, το Ηνωμένο βασίλειο δεν κατέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ή τις εξαγωγές (μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων κρατών μελών) .

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργήσει ένα τελωνειακό καθεστώς με διαφορετικά  ποσοστά τελωνειακής διαμεσολάβησης μετά το Brexit. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό νέων συντελεστών εισαγωγής και κανόνων ταξινόμησης εμπορευμάτων.

Η Βρετανική Κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες προγραμματισμού τωντελωνειακών ελέγχων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να διαπραγματευτούν την νέα εμπορική και οικονομική τους σχέση.

Στόχος της ΕΕ είναι η σχέση αυτή να περιλαμβάνει μηδέν δασμούς, μηδέν ποσοστώσεις και μηδενικό dumping, άρα, ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Αν μέχρι το τέλος του 2020 δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, από 1 Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως χώρα εκτός ΕΕ για φορολογικούς, δασμολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς.

Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι ενήμερες, προετοιμασμένες επιχειρησιακά και έτοιμες να ολοκληρώσουν τις όποιες απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες, πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020, για να αποφύγουν καθυστερήσεις ή οικονομικές συνέπειες.

Σε συνέχεια ενημέρωσής μας από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λονδίνου, σας αποστέλλουμε, συνημμένα, ανωτέρω σχετικό, αναφορικά με την εισαγωγή νέων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε τρία στάδια (από την 1 η Ιανουαρίου έως την 1 η Ιουλίου 2021.