Πε. Μαρ 28th, 2024

Περιηγητική εκδρομή στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πισίων από την Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις βορειοδυτικές πλαγιές των Γερανείων όπου βρίσκεται το ιστορικό χωριό Πίσια είναι κτισμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπως μαρτυρούν κι οι τοιχογραφίες του, που εκτιμώνται από το 1638, ένα μικρό εξωκλήσι προς τιμή του Αγίου Αθανασίου (Μάη-Θανάση). 

Για πολλά χρόνια παρουσίαζε πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, με την κατάρρευσή του να είναι ζήτημα χρόνου. Με παρέμβαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας το 1971-1972 πραγματοποιήθηκε προσωρινή ξύλινη υποστύλωση του. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας, προέβη σε σοβαρές εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του προκειμένου να διασωθεί αυτό το εξαιρετικό μνημείο. Οι εργασίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαρίσουν ένα απίστευτο τόσο ως προς την σημαντικότητα, όσο και την αισθητική, μνημείο-κόσμημα, για το δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή.

Η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας προγραμματίζει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, περιήγηση την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 & ώρα 11:00 π.μ., στο παραπάνω εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (Μάη-Θανάση), προκειμένου να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό αυτό το σπάνιο θρησκευτικό μνημείο.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από επιστημονικό εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κι ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων θα συμβάλλει με δωρεάν μετακίνηση των ενδιαφερόμενων με λεωφορείο στις 10:30 π.μ. από το Λουτράκι με επιστροφή.

Η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει και υπηρετεί η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας αποτελώντας και τον λόγο της εξόρμησης αυτής της οποίας αφορμή  στάθηκε η εκδήλωση με θέμα «Θρησκευτικά μνημεία της χερσονήσου της Περαχώρας – Τόποι Ορθοδοξίας, Εθνικών Αγώνων & Πολιτισμού» στις 24/09/2021 όπου παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί του τόπου μας μέσα από τις αναστηλωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα μνημεία αυτά στους εθνικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε ο ΔήμοςΛουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και παράλληλα εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις του τριημέρου της Μάχης της Περαχώρας.

Θα ήταν χαρά μας η συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται για την Ιστορία του Τόπου μας προκειμένου να δούμε και να μάθουμε όλα όσα θα μας μεταφέρει η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας για τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

Παρακαλούμε πολύ όλους όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν στην εκδρομή-ξενάγηση, τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως επικοινωνήσετε για δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 6972735250.