Πα. Μαρ 29th, 2024

«Πολυξένη»: Η πολυβραβευμένη ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου στην ΕΡΤ2

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τη βραβευμένη δραματική ταινία «Πολυξένη», ελληνικής παραγωγής 2017, θα παρακολουθήσετε στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, στις 12 τα μεσάνυχτα.

Σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου.

Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Ζωγράφου.

Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης.

Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος.

Μοντάζ ήχου-μιξάζ: Λέανδρος Ντούνης.

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα.

Σκηνικά: Γιώργος Γεωργίου.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar GSC.

Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα.

Παίζουν: Κάτια Γκουλιώνη, Özgür Emre Yıldırım, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Υβόννη Μαλτέζου, Ερρίκος Λίτσης, Χριστίνα Σανλίογλου.

Φιλική συμμετοχή: Siamak Etemanti, Νίκος Καραθάνος, Κώστας Ξυκομηνός, Χαρά Αδαμίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Αργύρης Πανταζάρας, Βασίλης Κουκαλάνι, Δέσποινα Γκάντζιου, Λαρίσα Βέργου, Μελέτης Γεωργιάδης, Νίκος Γκέλια, Βίκυ Ψαλτίδου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Μαρία Εγγλεζάκη.

Διάρκεια: 95′

Υπόθεση: Ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών, υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, από τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γηρατειά τους.

Έτσι, το 1955, η 12άχρονη τότε Πολυξένη, αποχωρίζεται αναγκαστικά τον μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ονειρεύεται και διεκδικεί τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί και να διαχειριστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω από την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της.

Το κορίτσι «λεία», ζει για πάντα, με την αθωότητα της παιδικής της ηλικίας. Ερωτεύεται τον Κερέμ αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν την κοινή μοίρα του ταπεινού, μοναχού ανθρώπου.

Μια άνιση, απαγορευμένη και αδιέξοδη αγάπη, που γκρεμίζεται βίαια. Και η Πολυξένη –πολύ ξένη- θυσιάζεται ανελέητα στο «πανηγύρι της ματαιοδοξίας» ενός περιβάλλοντος άθλιων ανθρώπων.

Μια ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου σε συμπαραγωγή με τους ΕΚΚ, ΕΡΤ, NOVA.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Καλύτερης ταινίας – Tamouda Award 2018

Καλύτερης ταινίας – Los Angeles GFF 2018

Καλύτερης ερμηνείας – Los Angeles GFF 2018

Καλύτερης ταινίας – από την Επιτροπή Νέων του ΑΠΘ – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Καλύτερης ερμηνείας – Hellenic Film Society – USA

Ακόμη, η ταινία κέρδισε 4 Βραβεία Ίρις (Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Β΄ Γυναικείου ρόλου) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2018.