Πα. Απρ 19th, 2024

Προαιρετική και αποκλειστικά με εμβόλιο mRNA – Ποιους αφορά. Σήμερα οι ανακοινώσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-09-04_21954_PROTYPH_1.jpg

Προχωρά η διαδικασία προτεραιοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου για νόσηση από covid-19  που θα λάβουν την  αναμνηστική δόση εμβολίου με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

Ήδη η πλατφόρμα των εμβολιαστικών ραντεβού έχει ανοίξει για ανοσοκατεσταλεμένους ασθενείς και όσους είναι υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή και ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και οι πολίτες άνω των 60 ετών. Στη σειρά επόμενη πληθυσμιακή ομάδα, οι υγειονομικοί.

Η χορήγηση της 3ης δόσης μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού μετά από διάστημα

  • για τους ανοσοκατεσταλμένους, από τις 4 εβδομάδες και μετά
  • για τον υπόλοιπο πληθυσμό έξι έως οκτώ μήνες

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι αποκλειστικά με mRNA εμβόλιο, είτε τα άτομα έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, είτε δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca, είτε μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

“Η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση” είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στον Αντ1 διευκρινίζοντας πως θα αφορά πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Όπως διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Η ίδια εξήγησε πως για τους άνω των 80 η τρίτη δόση ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι “λόγω ηλικίας δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής”. Για τους άνω των 60 τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, δείχνουν πως η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία και φθίνει με την πάροδο εξαμήνου.

«Τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας τα ρίχνει γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία» είπε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας.

Όσον αφορά στην επέκταση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι  ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25.000 ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.