Πε. Απρ 18th, 2024

Προς αναστολή λατρευτικών συνάξεων η Εκκλησία της Ελλάδος;

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το ενδεχόμενο να ανασταλούν προσωρινά μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου οι λατρευτικές συνάξεις στους ναούς της χώρας εξετάζει σοβαρά η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info. Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκάλεσε για τη Δευτέρα την Διαρκή Ιερά Σύνοδο σε έκτακτη συνεδρίαση με μόνο θέμα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πανδημίας.

Μετά τα σχολεία, τα γήπεδα, τα θέατρα, τα σινεμά, τα εστιατόρια και τις καφετέριες τη λειτουργία των οποίων απαγόρευσε η Κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση και η διασπορά του ιού, η διατήρηση των ναών ανοικτών φαίνεται να παραμένει αδύνατη.

Την ίδια στιγμή η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από ορισμένους μητροπολίτες αναγκάζει την Εκκλησία στο ανώτερο επίπεδο να λάβει αποφάσεις  ύστερα μάλιστα και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού όπου έγινε σαφής αναφορά στο θέμα των χώρων λατρείας. «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι πως θα ανασταλούν όλες οι λατρευτικές συνάξεις, Εσπερινοί, Απόδειπνα, Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες και οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Άγνωστο παραμένει εάν στις απαγορεύσεις θα ενταχθούν και οι κυριακάτικες λειτουργίες, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ακουστούν ξανά ψαλμωδίες στους ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπάρχουν επίσης ιδέες για τέλεση Θ. Λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών με τα ηχεία ανοικτά ώστε να ακούν οι ενορίτες. Όλα αυτά θα συζητηθούν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο την Δευτέρα.

Θεωρείται πάντως δύσκολο να σφραγιστούν οι ναοί όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Οι ναοί κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ανοικτοί ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να τους επισκεφθεί για να προσευχηθεί.

Λόγω της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής δεν έχουν προγραμματιστεί γάμοι ή βαπτίσεις στους ναούς της επικράτειας ωστόσο άγνωστο ακόμη μένει τι θα γίνει με τις κηδείες και τα κοιμητήρια.

Ήδη σε ορισμένες Μητροπόλεις όπως στην Μεσογαίας και στην Κασσανδρείας, οι μητροπολίτες έχουν ήδη αναστείλει όλες τις ακολουθίες εξαιρουμένων των κυριακάτικων Λειτουργιών. Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Εκκλησία της Αλβανίας ενώ πολλές μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον κόσμο έχουν κλείσει εντελώς τους ναούς τους συμμορφούμενες προς τις οδηγίες των κατά τόπους αρχών.