Πα. Μαρ 29th, 2024

Προσκυνηματική εκδρομή της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου στους Αγίους Τόπους (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την 29 η Σεπτεμβρίου 2019 επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους οι εκ της Ιεράς Μητροπόλεως μας προσκυνητές, οι οποίοι με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο επισκέφθηκαν Αυτούς από της 23ης παρελθόντος μηνός.

Πλημμυρισμένοι από την χάρη των Ιερών Προσκυνημάτων, ιδιαιτέρως του Φρικτού Γολγοθά, του Παναγίου Τάφου και του Θεοδέγμονος Σπηλαίου της Βηθλεέμ, λουσμένοι στα Ιορδάνεια νάματα και μάλιστα στον συγκεκριμένο τόπο της Βαπτίσεως του Χριστού, αναβαπτισμένοι στην πίστη και ενισχυμένοι από τις πλούσιες ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’, ο οποίος τους επεφύλαξε θερμότατη υποδοχή, προσφέροντας Αρχιερατικά Εγκόλπια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, ως και προσωπικές ευλογίες σε κάθε προσκυνητή αλλά και ομιλώντας προς αυτούς με λόγους πνευματικούς για την αξία της «προσκυνηματικής τους θεωρίας», με λόγους ιστορικούς και την διαχρονική και παγκόσμια ακτινοβολία των Ιερών προσκυνημάτων, αναφερόμενος συγχρόνως στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγιοταφική Αδελφότης των «Σπουδαίων» στην συντήρησι και διαφύλαξι αυτών.

Την 24 ην Σεπτεμβρίου 2019, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’ επεφύλαξε ιδιαίτερη τιμή στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και αναγόρευσε αυτόν Ανώτερον Ταξιάρχην του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου, απονέμοντας του χρυσούν Σταυρόν μετά στέμματος, στεφάνης και αστέρος εις επιβράβευσι της ευσέβειας και της ευλαβούς διαθέσεώς του προς τον Πανάγιον Τάφον και την Σιωνίτιδα
Εκκλησία. Την ίδια ημέρα ανεκήρυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Άρχοντα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τον εκ των προσκυνητών, που συνόδευαν τον Μητροπολίτην μας κ. Αθανάσιο (Σούλη) Κωνσταντόπουλο προσφέροντας και στην σύζυγό του κ. Ελένη, τιμής ένεκεν, Σταυρόν επιστήθιον.

Συνέπεσε όμως κατά την χρονική περίοδο της επισκέψεως των Κορινθίων
Προσκυνητών στα Ιεροσόλυμα η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που έδωσε την ξεχωριστή ευκαιρία σ᾿ αυτούς να ζήσουν το μεγαλείο της Πίστεως μας δια της «Παρρησίας» τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Θ. Λειτουργία της 14 ης Σεπτεμβρίου (π.η.) όπου παρέστη και Λειτούργησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλαισιούμενος
από είκοσι (20) και πλέον Αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους και ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, με πλέον των εκατό (100) Ιερέων. Ήταν μια «μεγαλοπρεπής» Θ. Λειτουργία στο τέλος της οποίας ακολούθησε η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο μέρος που βρέθηκε Αυτός από την Αγία Ελένη αλλά και στον Φρικτό Γολγοθά. Ξεχώριζε ο Σταυρός του Ηρακλείου με το Τίμιο Ξύλο αλλά και το σθένος του Πατριάρχου μας που έφερε Αυτόν επί της κεφαλής του, αντιμετωπίζοντας ήρεμα τις επιβουλές των «εχθρών» του
Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.
Διονύσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος και οι ευλαβείς Προσκυνητές λειτουργήθηκαν στην Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού στην νέα πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησαν τον δρόμο της επιστροφής.

Γεμάτοι από την αγιαστική Χάρι των Προσκυνημάτων γύρισαν στα σπίτια τους οι Προσκυνητές, μεταφέροντας τις ευλογίες στον χώρο τους και συνεχίζοντας τον αγώνα τους με ανανεωμένες τις πνευματικές τους δυνάμεις.

Η προσκυνηματική επίσκεψη πιστών Χριστιανών από την Ιερά Μητρόπολή μας με τον Ποιμενάρχη τους και τον Βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως μας στους Αγίους Τόπους δεν αναβάπτισε μόνον αυτούς στην πίστη, αλλά ενδυνάμωσε και παρηγόρησε ηθικά και υλικά (δια της Ιεραποστολικής τους συνδρομής) τους εκεί ενασκούμενους Πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι κυριολεκτικά θυσιάζονται υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και του Ελληνισμού, σαν άλλοι σύγχρονοι ακρίτες.