Πε. Απρ 25th, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε κτήρια στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Κίεβο

Κοινοποίηση ειδήσεων
  • Δεν έχει τέλος η φρίκη του πολέμου στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίστηκε Σχολή Καλών Τεχνών που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο 400 άμαχοι και οι αρχές της πόλης μιλούν για παγιδευμένους στα ερείπια. Οι εναπομείναντες κάτοικοι, που υπολογίζονται σε 400.000, προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες. Διαμένουν σε παγωμένα καταφύγια και μαγειρεύουν στον δρόμο.
  • Εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες. Σε νοσοκομείο του υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ μεταφέρθηκαν τα 19 παιδιά, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, τα περισσότερα ορφανά, που είχαν εγκλωβιστεί σε σανατόριο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
  • Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, είναι «ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι χτυπούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα.
  • Στο Κίεβο, επλήγη από έκρηξη πολυκατοικία, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα.  Τουλάχιστον 20 βρέφη έως και λίγων ημερών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, παραμένουν εγκλωβισμένα σε καταφύγιο αναμένοντας να τα παραλάβουν οι γονείς τους που δεν μπορούν να φτάσουν από συνεχή πυρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα.
  • Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, μεταξύ των θυμάτων  είναι ένα παιδί 9 ετών.
  • Έτοιμος για απευθείας διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας πως αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Νωρίτερα, χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου»  την πολιορκία της Μαριούπολης και ανακοίνωσε την απαγόρευση 11 φιλορωσικών κομμάτων.
  • Νέα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Οδησσό, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης.
  • Στη βόρεια πόλη Τσερνίγιβ, ο δήμαρχος έκανε λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομεία προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων πολιτών, ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή.
  • Επίθεση με πυραύλους κρουζ εξαπέλυσαν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρώτη γραμμή του πολέμου έχει «πρακτικά παγώσει» λόγω ανεπαρκών μάχιμων ρωσικών δυνάμεων.
  • Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Ρωσία να μην κλιμακώσει με χρήση χημικών όπλων.
  • Εξαιτίας του πολέμου, δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους οποίους πάνω από 3 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές χώρες.

 

Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, όπου έχουν καταστραφεί 9 στα 10 κτήρια, με τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Για θύματα στα χαλάσματα από τον βομβαρδισμό της Σχολής Καλών Τεχνών, έκανε λόγο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν στην περιοχή είναι και το εργοστάσιο χάλυβα, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκηεπλήγη από έκρηξη δεκαώροφη πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα.

6.623 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν το Σάββατο 19/3 από τις πόλεις τους, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανέφερε η Ουκρανία. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι ανοίγουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι «μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου “Kalibr’” που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα “Kinzhal” από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας». Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.

Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

«Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν επιθέσεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Η Τουρκία, που έχει αναλάβει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο, εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην εφημερίδα Hürriyet για σύγκλιση των δύο πλευρών στα κρίσιμα ζητήματα. Το ίδιο και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα. Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι γιατί, όπως είπε, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θεωρεί πως υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Μάλιστα, η Μόσχα, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφεπέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση του διαλόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: «Έγκλημα πολέμου» η πολιορκία της Μαριούπολης

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την πολιορκία της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 902 νεκρούς αμάχους και 1.459 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα, ανέφερε ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Για «ανθρωπιστική τραγωδία» και «απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ομογένεια της Ουκρανίας.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο και αυτό επιβάλει και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα».

Νέα έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας και στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε, επίσης, νέα δραματική έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «ιεροσυλία».

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ