Τρ. Μαρ 19th, 2024

Πότε «κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Κορυφώνεται η πόλωση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οξύνεται διαρκώς η πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Μεταναστευτικό, κράτος δικαίου και μετεκλογικές συνεργασίες ορίζουν τη νέα ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κατασκευή και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο ανεβάζει κι άλλο τους τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Οι σχεδιασμοί Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Πότε «κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης σε όλη τη χώρα θα ανακοινωθούν, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα.

Ελάχιστα κενά έχουν μείνει – αριθμητικά κάτω από 10 – κυρίως σε περιφέρειες όπου αποχώρησαν υποψήφιοι. Η σχετική λίστα βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» τις επόμενες ημέρες.

Αφού, όπως διαμηνύουν από την Πειραιώς, στόχος είναι όλοι οι υποψήφιοι να μπορούν να κινηθούν κανονικά στις εκλογικές τους περιφέρειες το Πάσχα και να μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.

Οι σχετικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς συνεχίζονται, με μία καόμη να λαμβάνει χώρα το Σάββατο.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, περνούν από «κόσκινο» όλες τις υποψηφιότητες, καθώς το κυβερνών κόμμα θέλει να αποφύγει πιθανά «φάλτσα» ή «αστοχίες».

Τα βασικά χαρακτηριστικά των γαλάζιων ψηφοδελτίων:

  1. Ανανέωση (δίπλα σε δοκιμασμένα στελέχη)
  2. Διεύρυνση στο κέντρο
  3. Ενώ έντονο θα είναι και το «άρωμα» γυναίκας, καθώς η γυναικεία εκπροσώπηση – τόσο στα ψηφοδέλτια, όσο και σε μία μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ – είναι προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν βιάζεται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, θα χειριστεί προσωπικά.

Πυκνώνουν παράλληλα και οι περιοδείες του, τόσο σε γειτονιές της Αττικής, όσο και στην περιφέρεια. Την Τετάρτη, μεταβαίνει στα Γιάννενα, ενώ μέχρι το Πάσχα στόχος είναι να επισκεφθεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μυτιλήνη, με τον συμβολισμό να είναι σαφής όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να διατηρεί ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Πρόσωπο έκπληξη, ο πολύ γνωστός ράπερ Μιθριδάτης, εντάσσεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καλλιτέχνης με ιδιαίτερη απήχηση στη νεολαία. Την υποψηφιότητά του για το Νότιο Τομέα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλεξης Τσίπρας, με στίχους τους ράπερ:

«Όλα στη διαφθορά και μες στην κάμφορα δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα». Τα έχει πει ο Μιθριδάτης. Γι` αυτό και συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Τον καλωσορίζουμε».

Το πιο κρίσιμο είναι ο κόσμος που είναι αγανακτισμένος και οργισμένος να πάει στην κάλπη. Ανεξάρτητα τι θα ψηφίσει, ακούγεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας στο διάλογο με τον καλλιτέχνη.

Στην Κεντρική Επιτροπή στις 9 Απριλίου«κλειδώνει» το 100% των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι είχε ήδη ανακοινωθεί το 75% των υποψηφιοτήτων κατά συνέπεια, αναμένεται να ανακοινωθεί το υπόλοιπο 25%. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν μαζί θα ανακοινωθούν κάποια ή όλα τα ονόματα του Επικρατείας, ή αν θα τα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε δεύτερο χρόνο.

Χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων, η ανανέωση και όχι μόνο ηλικιακή, η αμφίπλευρη διεύρυνση, ισα ποσοστά 50-50 αντρών γυναικών, πρόσωπα με αναφορές σε κοινωνικές δράσεις αλλά και πολλοί τεχνοκράτες.

Πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες: Το μεταναστευτικό στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση ότι ο φράχτης θα προχωρήσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει (…) Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι και αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Αντιρρήσεις έχουν μόνο όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης», σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με βίντεο που ανάρτησε στα social media ευχαρίστησε τους κατοίκους στον Έβρο για την προσφορά τους, όπως είπε, στην πατρίδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του: «Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, ώστε να καθορίσουμε μόνοι μας το αύριο».

«Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με πολίτες στην Αγία Παρασκευή και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για κρεσέντο τοξικότητας, διχασμού και ψεμάτων. «Να τον χρηματοδοτήσουμε τον φράχτη στον Έβρο όλοι μαζί (…) Εμείς πέρα από τον περιβόητο φράχτη στον Έβρο, δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες. Θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, θα υψώσουμε φράχτη στην τραπεζική αυθαιρεσία (…) θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία. Αυτή είναι η δική μας επιλογή και η δική μας δέσμευση».

Στον δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», που έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, επισημαίνοντας ότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. «Να πάμε πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, σπάζοντας ακόμα περισσότερα αβγά (…) Να συγκρουστώ με αυτό το οποίο αποκαλούμε «βαθύ κράτος», τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας, του «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σήμερα μέσα στη δημόσια διοίκηση».

Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη ημέρα των εκλογών, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σύνθημα που προτάσσει από την πλευρά του ο ΑλέξηΤσίπρας. «Μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τι θα φέρει στην ελληνική κοινωνία; Δικαιοσύνη (…) Όσο περνούν οι μέρες και ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι δεν θα είναι ένοικος του Μαξίμου την επομένη της 21ης Μαΐου (…) τόσο περισσότερο μετατρέπεται ο ίδιος σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Κι αυτό στο οποίο καλεί και προσκαλεί είναι διπλές, τριπλές, τετραπλές εκλογές μέχρι να βγει ο ίδιος πρώτος».

«Μη ρωτάτε εμάς για συνεργασίες, είμαστε πάρα πολύ σαφείς (…) Έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, αυτό το βαρύγδουπο τίτλο περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» (…) Γιατί κανείς δεν την προσδιορίζει;», ρωτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης», έριξε και η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα που επανέφερε το σενάριο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα. «Σε αυτή την απίθανη λοιπόν περίπτωση -γιατί από πλευράς πιθανοτήτων είναι απίθανο- θα το μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κυβερνητικό εκ΄ροσωπο να υποστηρίζει ότι «ο κ. Γιώργος Τσίπρας αποκάλυψε τις προθέσεις του εξαδέλφου του κ. Αλέξη Τσίπρα: να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων, εκμεταλλευόμενοι την απλή αναλογική».

Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζήτησε, από τις Σέρρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύοντας ταυτόχρονες «βολές» σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με, αλλά δεν με ενδιαφέρει η πρώτη εντολή (…) Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του Συντάγματος (…) Ο κ. Τσίπρας λέει “συζητώ για κυβερνήσεις συνεργασίας μόνο αν είμαι πρώτο κόμμα”. Μα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, αυτό είναι ξεκάθαρο (…) Για άλλη μια φορά παίζουν φθηνά παιχνίδια στις πλάτες σας. Για αυτό η μόνη λύση είναι ισχυρή δημοκρατική παράταξη από την πρώτη Κυριακή».

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, στη σκιά του δυστυχήματος στα Τέμπη, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά από την προσφορά κάλπικων λύσεων σωτηρίας (…) Να καταδικασθούν όλοι οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών».

«Η προεκλογική συζήτηση που εμείς προτείνουμε ως ΜέΡΑ 25 δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε συμφωνία στα πάντα, άντε να συμφωνήσουμε σε 5-6 βασικά νομοσχέδια», ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε το εξής: «Με ανθρώπους που κατέστρεψαν τη χώρα και συνεχίζουν να την καταστρέφουν και δεν δεν τους εμπιστεύομαι, δεν μπορώ να κάτσω στο τραπέζι».

Η πόλωση θα κορυφώνεται σταδιακά στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

www.ertnews.gr