Τρ. Απρ 16th, 2024

Πότε «κόβεται» και πότε όχι η σύνταξη για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Θα κόβεται η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν αγροτικό εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ ενώ δεν θα κόβεται η σύνταξη σε πολύτεκνους με ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει μέχρι 24 ετών σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες αλλαγές που έκανε το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή. Παράλληλα όσοι πολύτεκνοι συνταξιούχοι έχουν ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει μέχρι 24 ετών ή είναι ανίκανο για εργασία δεν θα κόβεται καθόλου η σύνταξη στην περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται.

Ακόμη εισάγεται μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν από 13 Μαΐου 2016), ώστε να μην χάσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου το 30% της σύνταξής τους.

Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν μόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ. Η νέα διάταξη προβλέπει πως γι αυτούς, ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 1/1/2021 και μετά.

Επίσης στην περίπτωση παράλειψη της δήλωσης ότι εργάζεται από τον συνταξιούχο θα συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων και όχι 10 που ήταν μέχρι σήμερα στο σχέδιο νόμου.

Ειδικότερα αύξηση της σύνταξης προβλέπεται με το νέο σχέδιο νόμου για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από την δημοσίευση του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Κατά τα άλλα οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα και όχι κατά 60% που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ,καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει μισθωτή εργασία ή αυταπασχολείται δύναται να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του. Για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης του συνταξιούχου δύναται κατόπιν αιτήσεώς του να χορηγείται για την κύρια σύνταξη ποσό, που προκύπτει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές του και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

Για την επικουρική σύνταξη ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από τη κύρια σύνταξη και για την επικουρική σύμφωνα με το άρθρο 46 του παρόντος νόμου. Άλλως εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) (ν.δ/γμα 356/1974 Α90).

dikaiologitika.gr