Τρ. Απρ 23rd, 2024

Πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα και Λευκάδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μάχη με τις φλόγες σε δύο πύρινα μέτωπα, στις Πόρτες Αχαΐας και στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα.

«Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Ανακόπηκε το μέτωπο στο χωριό Βάλμη Ηλείας, που είχε εκκενωθεί νωρίτερα για προληπτικούς λόγους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Λευκάδα 32 πυροσβέστες με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές. Την Κυριακή «παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ένταση των ανέμων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζήμα.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο ζεστό της χρονιάς, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μέχρι την Τετάρτη. Ήδη η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εκτίμηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα.