Πα. Μαρ 29th, 2024

Πώς να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας με συνέντευξη από απόσταση

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και του τομέα της εργασίας. Μεγάλη μερίδα εργαζομένων παρέχει υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου από το σπίτι, άλλοι εργαζόμενοι που παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια (όπως για παράδειγμα digital marketing σεμιναρια) προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα της από απόσταση επαγγελματικής εκπαίδευσης και ακόμη, οι υποψήφιοι για νέες θέσεις εργασίας παραχωρούν συνεντεύξεις προς τους υποψήφιους εργοδότες μέσω ψηφιακών μέσων.

Αν και εσείς αναζητάτε εργασία ή επιδιώκετε να αλλάξετε επαγγελματικό περιβάλλον και πρόκειται να «περάσετε» από συνέντευξη με τον υποψήφιο εργοδότη σας, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να υπερπηδήσετε τα εμπόδια του απομακρυσμένου ραντεβού εργασίας και να διεκδικήσετε τη θέση που σας ενδιαφέρει. 

Η προετοιμασία είναι παραπάνω από απαραίτητη

Η προετοιμασία πριν από την διαδικτυακή συνέντευξη του υποψήφιου για μια θέση εργασίας αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Χρειάζεται να εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό και το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε πριν από το ραντεβού της συνέντευξης ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε καλά από τεχνικής άποψης.

Προγραμματίστε μια δοκιμαστική κλήση με έναν φίλο σας για να ελέγξετε από κοινού ότι το μικρόφωνο της συσκευής σας, η κάμερα καθώς και τα ηχεία, λειτουργούν. Σημαντικό φυσικά, είναι να ελέγξετε αν η σύνδεση που διαθέτετε στο Διαδίκτυο είναι σταθερή και αρκετά ποιοτική ώστε να υποστηρίζει live βίντεο υψηλής ποιότητας. Καθως ολοκληρώνετε τον τεχνικό έλεγχο, μην παραλείψετε να ελέγξετε ώστε να φαίνεται ένα επαγγελματικό όνομα κατά τη σύνδεσή σας με τον υποψήφιο εργοδότη.

Πέρα από τις τεχνικές παραμέτρους, μεριμνήστε ώστε να βρείτε τον κατάλληλο χώρο όπου θα βρίσκεστε στην προγραμματισμένη ώρα συνέντευξης. Επιλέξτε ένα ήσυχο δωμάτιο με ελάχιστο θόρυβο, το οποίο να έχει επαρκή φωτισμό (κατά προτίμηση φυσικό) και ότι δεν υπάρχει κάτι που να σας αποσπά την προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι κανένας δεν θα σας ενοχλήσει στη διάρκεια της συνέντευξης από τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού σας και φυσικά, περιορίστε την πρόσβαση του κατοικίδιού σας στο δωμάτιο όπου βρίσκεστε.

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας επιλέξουν για τη θέση εργασίας

Όταν έρθει η ώρα για τη συνέντευξη, θα πρέπει να έχετε επαγγελματική συμπεριφορά ώστε να κάνετε καλή εντύπωση, όπως θα προσπαθούσατε σε μια συνέντευξη εργασίας με φυσική παρουσία. Γι αυτό είναι σημαντικό να ντυθείτε επαγγελματικά, επιλέγοντας ένα ντύσιμο που θα ταίριαζε με τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας, στην οποία επιδιώκετε να εργαστείτε. Φορέστε ένα ολοκληρωμένο σύνολο -και παπούτσια φυσικά!- ώστε σε περίπτωση που πρέπει να σηκωθείτε ή να απομακρυνθείτε από την κάμερα να μην έρθετε σε δύσκολη θέση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης προσπαθήστε να διατηρείτε οπτική επαφή με το άτομο που σας παίρνει την συνέντευξη για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις που σας θέτει, θα πρέπει να εστιάζετε το βλέμμα σας απευθείας στην κάμερα αντί στο πρόσωπο του συνεντευξιαστή ή στο δικό σας πρόσωπο.

Προσοχή στη γλώσσα του σώματος! Θυμηθείτε να έχετε ένα ευχάριστο χαμόγελο και να ανταποκρίνεστε με νεύματα καθώς μιλά ο συνεντευξιαστής. Καθίστε σε ευθεία θέση και συμπεριφερθείτε όπως θα κάνατε στη διάρκεια μιας δια ζώσης συνέντευξης. Προσπαθήστε να μην φαίνεστε ανυπόμονος ή νευρικός αλλά να δείχνετε αυτοπεποίθηση.

Όταν περάσουν 2-3 ημέρες μετά από τη συνέντευξη, μπορείτε να στείλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα στο άτομο που διέθεσε τον χρόνο τους για τη συνέντευξη, μέσω e-mail.