Σα. Απρ 20th, 2024

Π. Νίκας σε Χρυσοχοίδη: «Nα μην επιβαρυνθεί η Κόρινθος με άλλους μετανάστες» – Τι αποφάσισαν

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των  προσφυγικώνμεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα, «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει το πρόβλημα «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».

Όπως είπε, η απόφαση για στήριξη από τις περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

«Πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική των στρατοπέδων η οποία δημιουργεί γκέτο. Επιπλέον, το στρατόπεδο Κορίνθου έχει φτάσει στα όριά του» επισήμανε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει –όπως αναφέρει και το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου- να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων ανά τις Περιφέρειες της χώρας.

Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξενοδοχειακές μονάδες για να παράσχουν στέγη, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει τη σχετική δαπάνη, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα και για μια γενικότερη διασπορά.

Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση, με ενότητα εθνική και διάθεση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην μετατραπεί σε ένα θέμα που θα φέρει μακροχρόνια ζημιά».

Στην σημερινή σύσκεψη, γνωστοποιήθηκε πάντως ότι από την πλευρά της πολιτείας θα συνεχιστούν τα προγράμματα «ΕΣΤΙΑ» που αφορά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και «HELIOS 2» που προβλέπει ενταξιακές δράσεις και επιδότηση ενοικίου με διάρκεια έξι μήνες για πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα επαναπροωθηθούν περί τις 10.000 άνθρωποι και πλέον –όπως αναφέρθηκε- δεν θα τίθεται προφυγικό θέμα, καθώς απομένουν μόνο μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.