Πα. Μαρ 29th, 2024

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 15:00 θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την οποία έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών. Την Τετάρτη υπερψηφίστηκε η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Η Ελλάδα απαντά στην εμπρηστική ρητορική Ερντογάν με την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε την Τετάρτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μεγαλώνει και πως ανάλογες κινήσεις μπορούν να γίνουν στο μέλλον και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως όταν το είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ως αντιπολίτευση την είχε βάλει στο στόχαστρο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το Ιόνιο θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου νοτίως της Κρήτης.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις»

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει στις 15:0 και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20:00, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων -πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία- υπερψηφίστηκε την Τετάρτη κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ert.gr