Τρ. Απρ 16th, 2024

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ – Στ. Πέτσας: Τα εθνικά θέματα στο τραπέζι (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση αυτή να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιοπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στην εκπομπή ΑΠΟ ΤΙΣ 6 στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση -10 ετών- δυνατή και έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις -και από τις ΗΠΑ, να αφήσει τη μιζέρια και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον -με μια σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων- αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την Τουρκία και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται αυτό να επιβεβαιωθεί. Ανέφερε δε ότι η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις τους είναι ένα μήνυμα που θα πάρουν όλοι.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι η ανακοίνωση του ονόματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου που πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου.
Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα έχει άμεσα -πιθανότατα την Παρασκευή- να έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν για δύο ώρες, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν: Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, η κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενειακές οργανώσεις στον Τάρμπον Σπρινγκς λίγες ώρες πριν περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου. «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα. «Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών, να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του συμμετείχε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Τάρμπον Σπρινγκς, όπου η ελληνική κοινότητα δραστηριοποιείται και κυριαρχεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περπατήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συνομίλησε με πολλούς ομογενείς που θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του και είδε από κοντά τα καΐκια που βγαίνουν στα ανοιχτά.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

Πηγή: ert.gr