Σα. Απρ 20th, 2024

Σαφάρι ελέγχων για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα – Πρόστιμα 300.000 € στο δημόσιο αποκάλυψε ο Α. Μπίνης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρόστιμα ύψους 600 € την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνεχίζεται το εντατικό πρόγραμμα ελέγχων.

 

«Όσον αφορά τους ελέγχους που κάνουμε στα γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα, έχουμε καλύψει πάνω από 200 φορείς. Ελέγχουμε έναν προς έναν τους εργαζόμενους για να βεβαιωθούμε ότι όσοι έπρεπε έχουν τεθεί σε αναστολή και οι υπόλοιποι τυγχάνουν εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Στις δημόσιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε καλύψει όλους τους φορείς δημόσιας διοίκησης και έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 πρόστιμα των 300 ευρώ -σε κάποιους παραπάνω από μία φορές- που δεν σέβονται την υποχρέωση προσκόμισης rapid test», δήλωσε ο κ. Μπίνης.

Και όπως τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «εμείς ελέγχουμε όλους όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

100.000 έλεγχοι καθημερινά

Αναφορικά με την διενέργεια rapid tests και τη συμμόρφωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ο κ. Μπίνης είπε ότι καθημερινά γίνονται περίπου 100.000 έλεγχοι. «Κατά μέσο όρο έχουμε 200 – 250 παραβάσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται αρκετά κλεισίματα επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ψηφίστηκε χθες θα γίνεται ένα rapid test, με (κόστος) δέκα ευρώ. Σε κάποιες κατηγορίες υψηλότερου υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστίαση, ψυχαγωγία, τουρισμός, τηλεόραση θα γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα με κόστος είκοσι ευρώ».

Ο κ. Μπίνης υπενθύμισε ότι δικαίωμα για διενέργεια δωρεάν τεστ έχουν μόνο όσοι έχουν ιατρικό λόγο για να μην εμβολιαστούν.

Ποιο είναι το ύψος των προστίμων

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχει υποχρέωση για δύο rapid test την εβδομάδα το πρόστιμο θα είναι στα 600 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές εντάσσονται: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικοί που για λόγους υγείας έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση εμβολιασμού.

Kαταλήγοντας ο κ. Μπίνης κάλεσε τους υπόχρεους πολίτες να είναι πολύ προσεχτικοί και να τηρούν τα μέτρα προκειμένου να μην είναι στη δυσάρεστη θέση να επιβάλουν τα αυστηρά αυτά πρόστιμα.