Πε. Απρ 18th, 2024

Σεισμός στην Τουρκία : Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί – Φόβοι για αύξηση θυμάτων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σεισμός στην Τουρκία : Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί – Φόβοι για αύξηση θυμάτων

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ελαζίγ της Τουρκίας από τον ισχυρότατο σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σε δύο ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, δεδομένων των πρώτων εικόνων που βλέπει τη δημοσιότητα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και στις οποίες διακρίνεται μεγάλος αριθμός κτιρίων να έχει καταρρεύσει.

«Έχουμε πληροφορίες ότι διάφορα κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στη Malatya Pötürge. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ζημιές στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ετοιμος να συνδράμει ο στρατός

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε της επαρχίας Ελαζίγ.

Στους δρόμους οι κάτοικοι – Κατέρρευσαν κτίρια

Στην περιοχή εκτυλίσσονται σκηνές πανικού με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν βγει στους δρόμους. Την ίδια ώρα, στις πρώτες εικόνες που μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί υλικές ζημιές.

Μάλιστα, σε βίντεο που αναρτούν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται να έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Ισχυροί μετασεισμοί

Η σεισμική δόνηση μάλιστα έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ.

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί, γεγονός που οι σεισμολόγοι θεωρούν φυσιολογικό και προειδοποιούν για μεγάλου μεγέθους.

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σφοδρότατο σεισμό και παρατήρησε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας δίνει συνήθως σεισμικές δονήσεις της τάξης των 7 Ρίχτερ.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς λόγω του γεγονός ότι ήταν πολύ επιφανειακός ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Αρκετά μακριά για να επηρεαστεί η Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, επισήμανε ότι το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι αρκετά μακριά για να συνδεθεί με τον ελληνικό χώρο.

Ο ίδιος πάντως παρατήρησε πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ναι ή ένα όχι για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Θα πρέπει να εκτιμήσουμε αναλυτικά τα δεδομένα που έχουμε, κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πηγή: in.gr