Πα. Απρ 19th, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η χώρα μετά τον σεισμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τρία μέτρα πιο κοντά στη χώρα μας μετακινήθηκε η Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και ισοπεδώνοντας σπίτια και κτίρια.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 αποκάλυψε πως η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να έρθει πιο κοντά στο Αιγαίο κατά τρία μέτρα.

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα» εξήγησε ο σεισμολόγος.

Κατόπιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,7 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες» σημείωσε.

in.gr