Πα. Μαρ 29th, 2024

Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές-Κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων- 8 οι νεκροί (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα 464 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα του κορονοϊου στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 72 δεν έχουν γνωστή πηγή προέλευσης. 78 ασθενείς νοσηλεύονται και 16 είναι διασωληνωμένοι. 50 κρούσματα μετράει μέχρι σήμερα η Καστοριά, τρία νέα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν στην Ξάνθη και ένα στην Καβάλα. Νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι κατέληξαν ένας 80χρονος στην Παμμακάριστο και ένας ηλικιωμένος από το χωριό Δαμασκηνιά που βρίσκεται σε καραντίνα στο Βόιο Κοζάνης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 8. Ο 80χρόνος έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και την ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων και αυστηρή επιτήρηση όσων επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε απομόνωση. Κρίσιμο για την ανακοπή της διασποράς του ιού το Σαββατοκύριακο.

Remaining Time-0:48FullscreenUnmute

Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς σήμερα έχασε τη ζωή του και ο 76χρονος από τη Δαμασκηνιά, που νοσηλεύονταν από την περασμένη Τρίτη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε χάσει τη ζωή του και ένας 90χρονος από τη Δραγασιά, η οποία όπως και η Δαμασκηνιά είναι σε καραντίνα από την περασμένη Δευτέρα. Οι δύο άλλοι νεκροί, ένας 53χρονος και ένας 70χρονος ήταν κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Στο νοσοκομείο της Κοζάνης έχουν μεταφερθεί πέντε συνολικά άνθρωποι από τα δυο χωριά του δήμου Βοΐων -Δαμασκηνιά και Δραγασιά- και σύμφωνα με την ανταποκρίτρια Δέσποινα Αμαραντίδου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ένα κρούσμα είναι θετικό, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση είναι άλλα δύο κρούσματα. Επίσης εξελίσσεται καλά η κατάσταση των 50 ατόμων και μάλιστα τα δύο είναι σε πιο καλή φάση. Την ίδια ώρα συνεχίζεται απρόσκοπτα η διανομή τροφίμων και φαρμάκων στους κατοίκους των χωριών.

Αρνητική στο τεστ για κορονοϊό η σύζυγος του 70χρονου που κατέληξε χθες στο νοσοκομείο της Καστοριάς και η οποία θα πάρει εξιτήριο. Την ίδια ώρα εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Καστοριάς, ενώ γίνονται απολυμάνσεις στους χώρους του.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στην ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για μια 55χρονη η οποία έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο Καβάλας, τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Στο νοσοκομείο του Ρίου τρεις άνθρωποι πήραν εξιτήριο, ενώ 17 νοσηλεύονται εκ των οποίων ο ένας είναι διασωλημένος και τα άλλα δύο κρούσματα υποστηρίζονται με οξυγόνο. Την ίδια ώρα αρκετός κόσμος στην πλειοψηφία ηλικιωμένοι, πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές αψηφώντας τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Οι περισσότεροι δε είναι χωρίς μάσκα και γάντια καθώς υπάρχει έλλειψη στην αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στη Λάρισα τρία κρούσματα κορονοϊού έχουν διαπιστωθεί ενώ 26 «ύποπτα» κρούσματα βγήκαν αρνητικά. Την ίδια ώρα όλοι οι κάτοικοι της πόλης τηρούν τα μέτρα και τα μαγαζιά είναι κλειστά.

Ο κορονοϊός «λυγίζει» το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» καθώς έχουν τεθεί σε καραντίνα 300 εργαζόμενοι.

Γ. Δαΐκος: Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Δαΐκος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι είμαστε στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας και πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο, σημείωσε ότι αν δεν έχουμε συρροή κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα το σύστημα υγείας θα αντέξει. Επίσης, είπε πως η ασθένεια Covid-19 εκδηλώνεται σε δύο φάσεις. Στην αρχή είναι ήπια και στη συνέχεια έχει πιο επιθετική μορφή. Κύρια συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός και η κακουχία, τα οποία εάν παρατείνονται πέραν των πέντε ημερών ή επιδεινώνονται θα πρέπει ο ασθενής να μιλήσει με τον γιατρό του. Τα άτομα που έχουν αυτά τα συμπτώματα, είπε ο κ. Δαϊκος, θα πρέπει να απομονώνονται σε ένα δωμάτιο και για να πάει σε άλλο χώρο του σπιτιού του θα πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια. Επίσης θα πρέπει να απολυμαίνει την τουαλέτα με χλωρίνη.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου, Σοφία Ζουζέλη, Τασούλα Κρητικού, Αθανασία Σταμοπούλου, Μίνα Μαυρογιάννη