Πα. Μαρ 29th, 2024

Σε εξέλιξη το πέρασμα της «Ζηνοβίας» (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κορυφώνεται σήμερα Kυριακή 29/12 και αύριο Δευτέρα 30/12  η κακοκαιρία που πλήττει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με τσουχτερό κρύο, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα ηπειρωτικά, ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί, καθώς ήδη τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους.

Σε περιοχές της Νότιας Ευβοίας το χιόνι φτάνει ακόμα και το ένα μέτρο. Ευτυχώς αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο χωριό Στρόπωνες μετά από πτώση κεραυνού σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου για τον απεγκλωβισμό φοιτητών στη νότια Εύβοια.

Λόγω των χιονοπτώσεων η πυροσβεστική απεγκλώβισε πολίτες από τα οχήματά τους σε Βίλια, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θήβα, και Καλάβρυτα, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία σε σημεία των εθνικών οδών.

Στην Αττική, λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω στο ρεύμα προς καζίνο, στην περιφερειακή Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Aκολούθως οι διαδρομές αυτές δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Kλειστή και η λεωφόρος Χασιάς από τη Μονή Κλειστών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην εθνική Αθηνών- Λαμίας στο Σχηματάρι – Διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό, στη Μάνδρα.

Πολλοί δήμοι λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τους άστεγους συμπολίτες μας, κρατώντας ανοιχτούς θερμαινόμενους χώρους. Σε 24ωρη βάση λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 210-5246515 και 16, ενώ πληροφορίες θα δίνονται και στους αριθμούς 213 2022000 και στο 15510.

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.

Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για Μαρμάρι από το λιμάνι της Ραφήνας δεν θα πραγματοποιηθεί. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το πρωινό δρομολόγιο για Κέα.

Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-12-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικά στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες στη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και την νότια Χαλκιδική θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες και θα σημειωθούν εκεί ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στις Σποράδες σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς των βόρειων Κυκλάδων.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα δυτικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια απο ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού (ενδεικτικό υψόμετρο 400 – 600μέτρα).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στον Θερμαικό 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30-12-2019
Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα
Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου,
των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και πιθανόν στα βόρεια 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

ΤΡΙΤΗ 31-12-2019
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Βαθμιαία
τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01-01-2020 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 και πιθανόν στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 02-01-2020 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-01-2020
Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Επί ποδός τα εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και η Τροχαία Κορίνθου για την αποφυγή και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.  

Περίπου στους 20 πόντους είναι το ύψος του χιονιού μέσα στο χωριό αλλά ο δρόμος από Στεφάνι προς το Αγιονόρι Κορινθίας, ενώ ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι χωρίς αλυσίδες στην Ορεινή Κορινθία.

Ξεκίνησαν τα πρώτα κύμα κακοκαιρίας και στην ορεινή Κορινθία και η «Ζηνοβία» έφερε μαζί της και τα πρώτα χιόνια στην ορεινή Κορινθία. 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα να χιονίζει από το βράδυ στην Καστανιά Κορινθίας, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί χωρίς αλυσίδες.
Εξάλλου, στους δρόμους της ορεινής Κορινθίας, βρίσκονται σε επιφυλακή 5 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για παν ενδεχόμενο.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.

Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους στην Ορεινή Κορινθία,

ωστόσο, δεν έχουν να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Στα μαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους.