Πε. Μαρ 28th, 2024

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Τι ισχύει και σε ποιες περιοχές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε αυστηρή καραντίνα μπήκε από τις 6 το πρωϊ η Αττική μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου. Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ στις κόκκινες περιοχές μόνο τα Γυμνάσια, ενώ επανέρχεται η μέθοδος click away στην αγορά και του ραντεβού στο κατάστημα.
 Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον και η Αττική.

Τα μέτρα αφορούν την αγορά στις κόκκινες περιοχές, όπου η μέθοδος του click away επανήλθε για το λιανεμπόριο, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού για αγορές εντός του μαγαζιού, το οποίο θα επιβεβαιώνεται με μήνυμα από το κατάστημα.

Το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει μόνο για την Αττική 9 το βράδυ με 5 το πρωί και στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές 6 το απόγευμα με 5 το πρωί, ενώ στην εκπαίδευση, ανοίγουν από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα τα γυμνάσια και τα λύκεια, με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές όπου θα δια ζώσης θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια.

Υπενθυμίζεται ότι στο κόκκινο μπήκαν επίσης, Λέσβος, Μύκονος, Θήρα, Σπάρτη, Πάτρα, Χαλκίδα, Θήβα, Τανάγρα, Εορδαία και Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 29/1 ανακοινώθηκαν 941 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 526 στην Αττική. Επίσης, ενώ είχαμε ακόμη 22 θανάτους και 260 διασωληνωμένους.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
-Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
-Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
-Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
-Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

ert.gr